Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tea42

Marketing

IRRITABLE MALE SINDROME

SINDROM RAZDRAŽLJIVOSTI MUŠKARACA

Ženama se ekskluzivno pripisuje krivica za napetost, razdražljivost i promjenjivo raspoloženje. Muški šovinisti dugo su koristili "hormone" i "one dane" kao razlog za odmahivanje rukom na sve što žene imaju za reći, posebno na ženske proteste.
No jedan muškarac napravio je istraživanje pa kaže: dečki su podjednako osjetljivi na promjene raspoloženja kada im padnu razine hormona.
Baš kao što su istraživanja pokazala da i muškarci prolaze andropauzu (ono što je kod žena menopauza), tako je još jedna navodno isključivo "ženska" stvar dobila pandan kod muškaraca.
Mužjaci većine dugoživućih vrsta pokazuju povremene promjene u aktivnosti testisa i ponašanju tijekom normalnog životnog ciklusa. To može varirati, ovisno o promjenama u socijalnom statusu, prehrani, zdravlju, te životnoj dobi. Sve je to primjenjivo i kod čovjeka - kaže Lincoln - Nesporno je da testosteron ima velik utjecaj na ponašanje.
Mozak je prepun receptora za testosteron i njegove proizvode.
Uostalom, također je utvrđeno da muškarci koji ne mogu proizvoditi testosteron (zbog bolesti ili kirurškog zahvata) i ne primaju nadomjesnu terapiju tog hormona, postaju razdražljivi i depresivni.
On je siguran da i stres, poput razvoda ili teške bolesti, može itekako utjecati na razine testosterona.
To je dobar zaključak - kaže endokrinolog za reprodukciju dr. David Abbott s Wisconsin Regional Primate Research Centera u Madisonu. - Testosteronski učinci su zanemareni.
Kada tip počne gunđati i razdražljiv je, uglavnom se to pokušava objasniti razinama stresnih hormona i depresijom. A svi ignoriraju testosteron, koji tada zasigurno jako pada.
Dr. David Handelsman, stručnjak za muške hormone na University of Sydney, oprezniji je u procjenama "lupa" li muškarce nešto poput IMS-a.
Kaže da su promjene u razinama testosterona kod normalnog odraslog muškarca mnogo manje dramatične nego kod eksperimentalnih ovnova. S jednom jasnom iznimkom - razine testosterona padaju za 90 posto kod muškaraca kojima su zbog uznapredovalog raka prostate uklonjeni testisi. Ti muškarci postaju povučeni i emocionalni, lakše se rasplaču i nasmiju. Dakle, ipak ima tu nešto.

Što sve to konkretno znači za muškarce?


Baš kao što nije lako ženama koje muči PMS, ni za njih se neće naći jednostavna rješenja.
Ako IMS zaista postoji i djeluje na muškarce tako da postanu nepodnošljiva gunđala, liječenje i dijagnoza neće biti laki.
Jedan od razloga je što znanstvenici još uvijek ne mogu precizno odrediti "normalne" razine testosterona. Zna se da dodatne doze tog hormona mogu povećati rizik od bolesti, primjerice srčanih, pa nekakvo nadomjesno liječenje nije jednostavno prepisati.
Sindrom je, u svakom slučaju, vrijedan istraživanja, kažu znanstvenici.
- Umjesto da takvim muškarcima dajemo antidepresive, možda bi malo testosterona obavilo posao - kaže Abbott.

Internet - 07.07.2006. 00:46:38


Post je objavljen 22.08.2006. u 13:17 sati.