Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Rudbekija, pupavica (lat. Rudbeckia fulgia)

Zahvalna trajnica porjeklom iz Sjeverne Amerike privlači pogled zbog "tamnog oka" koje stožasto strši iz sredine oko koje su pravilno poredane žute latice.
Otporna cvjetnica koja uspjeva na svakom tlu počinje cvasti u srpnju i najčešće cvjeta do kraja rujna.
Voli sunce ili tek laganu sjenu te umjerenu vlagu.
Grmovi su gusti sa puno izdanaka, a postoje niži kultivari koji su visoki do 60 centimetara i pogodni su za sadnju u sredini gredice te visoki koji dosežu čak do 2 metra Rudbeckia laciniata pa ih treba saditi na sam kraj u dio zaklonjen od jakog vjetra i obavezno ih treba poduprijeti.
Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem korijenovog grumena u rano proljeće. Na mjestu gdje je zasađena i sama se razmnožava svojim izdancima. Ako ne želite da se jako osjemeni i okupira sav prostor u vrtu obavezno odrežite cvjetne glavice nakon cvatnje.
Na jesen kad sasvim ocvate cvjetne stapke potrebno je odrezati do tla.
Na proljeće prije početka bujnog tjeranja okopajte i pognojite oko biljke kako bi se tokom intezivnog rasta biljka mogla lijepo razvijati i rasti.

Ima čvrste stapke pa se može koristiti i za rez. Cvjetovi dugo traju u vodi, a treba ih ubrati dok se još nisu sasvim otvorili.

Postoji biljka koja je veoma slična rudbekiji, a cvjeta u crvenkastoj nijansi no to je Echinacea purpurea. Za nju kao i za rudbekiju vrijede ista pravila o sadnji, uzgajanju i razmnožavanju.
U narodu je najčešće zovu crvena pupavica.


Post je objavljen 21.08.2006. u 20:42 sati.