Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ninotchka

Marketing

Otkrivena tajna Jack Trbosjeka?!?!

Nedavno je u Globusu izašao članak "Otkrivena tajna Jack Trbosjeka". Mene je naslov zaintrigirao, jer znam puno toga o njemu jer sam pisala referat za engleski o njemu. Za one koji ne znaju ništao njemu; Jack the Ripper je bio serijski ubojica koji je ubijao prostitutke u Londonu u 19. stoljeću na okrutne načine. Nikad se nije otkrilo tko je bio on zapravo........sumnjalo se na nekoliko ljudi od kojih je jedan bio Aaron Kosminski, duševno bolesni brijač.
Prva rečenica u članku je:
"Pravo ime Jack Trbosjeka, prvog u svijetu proslavljenog serijskog ubojice, koji je u londonskoj siromašnoj i opasnoj četvrti Whitechappel u jesen 1888. ubio pet uličnih prostituki, bilo je Aaron Kosminski."
Pogriješili su napisati broj žrtvi, on ih je ubio najmanje pet, za ostala slična ubojstva nije sigurno da je on ubojica. Druga stvar koja me je zbunila je bila sigurnost da je njegovo pravo ime Aaron Kosminski.
Požurila sam pročitati ostatak članka jer me zanimalo kako su otkrili ubojicu. Vijest se temelji na bilješkama istražitelja Donalda Swansona na marginama knjige "The lighter side of my official" koju je muzeju Scotland Yarda donirao njegov prapraunuk. Na kraju knjige piše da je Kosminski ubojica. Bilo mi je čudno kako su na temelju samo tog dokaza zaključili tko je ubojica. Ja sam mislila da imaju mnogo više dokaza....
Članak je zanimljiv, ne piše samo o Kosminskom veći o drugim osumljičenim i o mnogim teorijama. Jedino me bunio kraj članka:
"Do danas su suvremenim forenzičkim metodama obrađeni preostali materijali i dokumentacija snimljena na mikrofilmove. Većina ozbiljnih kriminologa smatra da policija nije zatajila počinitelja, nego da ga nikad nije ni otkrila. Neki vjeruju u mogućnost da se to dogodi."
Sad to znači da se ne zna tko je zapravo ubojica, čemu onda naslov??????ludludludlud

Evo par linkova za stranice o Jack the Ripperu:
Casebook
Chat with Jack the Ripper
- meni najdraža stranica!!!!!
Jack the ripper



Post je objavljen 21.08.2006. u 14:01 sati.