Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 110.

Krenuti ćemo odmah na rješenje problema.
Vjerojatno ste vrlo brzo uočili da je točka F1 vitalna. Kada bi bijeli sada tu stavio, sve bi bilo gotovo i bijeli bi živio sa svojom skupinom. Da se to ne desi, crni gra prvi na to mjesto i prvi je potez tako za crnoga 1. F1.
Zanimljivo je da bijeli ima okruženu točku na G3, ali to još nije sigurno oko. Također je tu i naknadna mogućnost oka na D1, a i samo mjesto, gdje je sada crni igrao, nije vezano s vanjskim oklopom crnoga. To sve liči na velike šanse crnoga.
Slijedećim, tj. prvim bijelim, bijeli će još i povećati izglede povećanjem broja svojih kamenova na drugom redu, igrajući 2. H2. Na taj način je ujedno onemogućio crnome vezu između odigranoga F1 i kamena u vanjskom oklopu na J2.
Crni sada posredno priprema već poznatu kombinaciju i igra 3. F4. Izravna prijetnja je onemogućenja oka na G3, ako odigra crni još na H4. Kada bijeli dolje ništa nebi igraa, a kao pretnja to je i pretpostavka, tamo je moguće samo jedno oko, a time bijeli nebi bio opstojan (živ).
Bijeli sada ne može direkt braniti oko na G3 igrom na H4, jer bi crni igrao na F2 i napao bijeli kamen na F3, a spašavanjem njega, igrom bijeloga na G3, nestalo bi oko na tome mjestu i ostalo bi samo ono jedno na prvome redu i bijeli nebi bio živ. Stoga bijeli pribjegava drugoj mogućnosti i igra 4. E1. Sada on prijeti odigrati još na C1 i uraditi tako oko na D1.
Sada kreće kombinacija crnoga o kojoj bijaše riječ. Crni igra na 5. F2!!! Bijeli uzima dva crna igrom na 6. G1. Nebi mu vrijedilo igrati na G3, jer tako gubi oko. Crni sada ponavlja prijetnju i igra 7. F2!!!, a bijeli ponovo uzima kamen-prijetnju igrom na 8. F1. Bilo je to rafalno, jer sve je s istim namjerama.
Sve je spremno za završnu sliku problema. Crni igra 9. H4. Nestaje oko na G3.
Bijeli igra na 10. C1. i pravi oko na D1.
Crni zarobljava kamen na G4 igrom na 11. G3. Počinje ko-borba na mjestima G3 i G4. Bori se za oko na F2, a ono je uvjet za život bijele skupine kamenova u ovom problemu.
Jesmo ga riješili! Rezultat je ko-borba.
Objasnio rješenje problema bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 21.08.2006. u 09:03 sati.