Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniacinfo

Marketing

Poziv grupe Residents i Njujorškog MoMA

Your 15 minutes of fame starts here

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

The Residents: The River of Crime, an online community art project

NJUJORK, 20. avgusta - Cuvena americka grupa Rezidents (The Residents) i Muzej moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku pozvali su zainteresovane da ucestvuju u onlajn umetnickom projektu ciji ce rezultat biti video za serijal “The River of Crime” tog kontroverznog i misterioznog benda.

Rezidents, cuveni multimedijalni umetnici koji nikada nisu otkrili identitet i skinuli maske, pozvali su zainteresovane da daunloduju sa njihovog sajta i preslusaju audio odlomke za prvu epizodu njihovog projekta “The River of Crime”, a potom, na osnovu instrukcija, posalju do 15. septembra svoje video klipove.

Clanovi grupe u kurator u MoMa Barbara London procenice prispele radove, a uzi izbor bice objavljen 1. oktobra na YouTube.com.

Potom ce biti obavljen konacan izbor videa, koji ce biti prikazani od 19. do 23. oktobra u MoMA, na izlozbi “The Residents: Re-Viewed” koja obuhvata muzicke spotove i filmove tog kultnog benda, ukljucujuci snimke sa nastupa povodom albuma “Demons Dance Alone”, koji je izazvao kontroverzne reakcije i prilikom predstavljanja u Beogradu u jesen 2003. godine.

Odabrani radovi za “The River of Crime” bice postavljeni 20. oktobra i na sajtu MoMa (www.moma.org/residents).

Originalno iz Luizijane, Rezidents su se preselili u San Francisko 70-ih godina, gde su formirali jednu od prvih pravih nezavisnih izdavackih kuca (Ralph Records), u okviru koje je pocela karijera i “Taksidomuna” (Tuxedomoon).

Izlozba u MoMa obuhvatice, osim snimaka sa “Demons Dance Alone” koncerta 2002. godine i “Eskimo” (1979), kao i “Vileness Fats “ filmski projekat, koji je svojevremeno prekinut, nakon cetvorogodisnjeg snimanja (1972–1976).

Audio za “The River of Crime” moze se naci na sajtu Rezidentsa (www.residents.com), a ucesnici konkursa moraju pristati na uslove postavljanja radova na YouTube.com (www.youtube.com/t/terms) i sajtu MoMA (www.moma/residents).

“Rezidents” su objavili prvi album “Meet the Residents” pre 30 godina, a naslov tog izdanja, parafraza imena albuma “Bitlsa” (The Beatles), izazvala je bila glasine da se pod imenom “Rezidents” kriju, u stvari, sami “Bitlsi”.

“Rezidents” su, medjutim, od pocetka izrazavali sakrastican stav prema pop kulturi, a treci album “Third Reich Rock’n’Roll" predstavljao je njihovo hipoteticko vidjenje popularnog rok en’ rola u vreme nacizma. Umesto klasicnih koncerata, nastupali su, uvek u cetvorci, iskljucivo na tematskim predstavama, obuceni u frakove, sa prepoznatljivim cilindrima sa ogromnom ocnom jabucicom na glavama.

“Rezidents” se danas smatraju pretecama sirokog spektra muzickih kategorija, ukljucujuci tehno, world muziku, pank, elektroniku… Verni teoriji obskurnosti, prema kojoj umetnik najvrednija dela pravi samo dok je nepoznat, “Rezidents” nikad nisu dali intervju, niti su popustili bilo kom drugom marketinskom pritisku. Kriptik korporaciji (The Cryptic Corporation) prepustili su da koordinise njihovu produkciju i turneje.

Pioniri u upotrebi elektronskih instrumenata nastupili su u septembru 2003. godine u Kolarcevoj zaduzbini u Beogradu, uz podrsku srpskog Ministarstva za kulturu i medije.

Image Hosted by ImageShack.us

Njihova koncertna promocija albuma “Demons Dance Alone” (Demoni plesu sami) izazvala je protivljenje Demokratske stranke Srbije (DSS), koja je tada navela da "medju najnovije kulturne poduhvate Ministarstva kulture Srbije spada i koncert grupe koja je postala poznata po albumu ‘Rokenrol Treceg rajha, verziji rokenrola kakav bi bio popularan u vreme nacizma, a nastupa u crnom, pod maskom, sa iscupanim ljudskim srcem na dlanu".

DSS je navela bila i da je ta "bajkovita" demonska svetkovina uprilicena bas na veliki pravoslavni praznik Krstovdan, "i to na Kolarcevom narodnom univerzitetu, koji je svojim programom oduvek prednjacio u razvoju kulture i duhovnosti srpskog naroda".

"Prisustvo ovakve grupe ljudi, pa makar to bila i rok grupa, u najmanju je ruku sporno", ocenio je bio Odbor DSS za kulturu.

Takvo saopstenje DSS, koje je naislo na ostre reakcije u javnosti, potom je relativizovao lider te stranke Vojislav Kostunica, koji je priznao da je i sam preslusao tri albuma Rezidentsa i da su mu simpaticni, kao antiglobalisticka pojava. On je dodao da je DSS kritikovala Ministarstvo kulture pre svega zbog nacina na koji odredjuje prioritete za podrsku
.

NEWS: THE RESIDENTS BLOG


Post je objavljen 20.08.2006. u 20:27 sati.