Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/animalliberation

Marketing

animal liberation

OBACILI POKUSE NA ŽIVOTINJAMA U KORIST ALTERNATIVNIH METODA

Od listopada prošle godine, ruska Akademija veterinstva i medicine u St. Petersburgu postala je jedna od prvih ruskih ustanova visokog obrazovanja koja je odbacila pokuse na životinjama u korist alternativnih metoda. Implementacija ovog projekta ostvarila se prvenstveno zahvaljujući pomoći Međunarodnog udruženja protiv pokusa na životinjama (IAAPEA) koje je izgradilo kompjuterski laboratorij u kojem se studenti služe kompjuterskim softverom umjesto da pokuse obavljaju na životinjama. Prema procjenama osoblja, korištenjem kompjuterskih programa od pokusa se godišnje spasi oko 1.000 glodavaca. Aktivisti za prava životinja naglašavaju da je prihvaćanje alternativnih metoda veoma važan događaj i za životinje i za ruski obrazovni sustav te se nadaju da će alternativnu tehnologiju uskoro prihvatiti i ostale discipline. Ruski aktivisti iz udruženja VITA usko su povezani s velikim brojem međunarodnih skupina koje pokušavaju uvjeriti veterinarske institucije u Rusiji da prihvate alternativne metode, umjesto pokusa na životinjama.




KAŽNJENI ZBOG SPAŠAVANJA ŽIVOTINJA IZ NEHUMANIH UVJETA
19.08.2006

Četvero aktivista koji su oslobodili i odnijeli sa sobom ptice, glodavce i pse iz uzgajivačnice, osuđeni su zbog krađe. To su Grace Quantock (19) i Linus Harrison (20) iz Yateleya te Sarah Whitehead (49) iz Chichestera i Helen Luff (39) iz Littlehamptona. Incident se dogodio 3. srpnja 2005. u Chichesteru kada je preko 300 životinja izneseno iz skladišta u kojem su se nalazili u katastrofalnim uvjetima. Svih četvero priznalo je da su sudjelovali u spašavanju životinja. Jedino je Sarah Whitehead dobila kaznu zatvora, dok je ostalih troje kažnjeno kaznom obavljanja društveno korisnog rada u trajanju od 60, 100 i 120 sati. Spašeno je 300 ptica, 40 zečeva, 50 štakora i nekoliko pasa. Životinje su se nalazile u skučenim kavezima, napuštenim automobilima bez pristupa hrani, vodi i zraku. Jedan od pasa se nije se mogao pokrenuti, a bio je obolio toliko da je izgledao kao da se nalazi na samrti. Njihov vlasnik, Porter ranije se bavio uzgojem goveda pa su se psi nalazili u prostorima ispunjenim izmetom, pokazujući jasne znakove jada i nesreće. Više od svega, zaprepašćuje da su policajci vratili životinje neodgovornom i nesavjesnom Porteru iako se one nalaze u nemogućim i nehumanim uvjetima za život.




ŠPANJOLSKI AKTIVISTI NASTAVLJAJU S PROSVJEDIMA PROTIV BORBI BIKOVA

Samo mjesec dana nakon održavanja poznatog festivala San Fermin u Pamploni, nekolicina demonstracija protiv utrke i borbi bikova održalo se u nekoliko različitih regija u Španjolskoj. Prosvjedi se nastavljaju i zahvaljujući inicijativi koju je pokrenula španjolska ljevičarska stranka, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) kojom bi mogla dobiti podršku za zabranu borbi bikova u sjevernom dijelu Katalonije. Inicijativom koju je stranka pokrenula krajem lipnja, proširuje se postojeća legislativa koja se sada odnosi i na zabranu borbi bikova. Postojeći zakon zabranjuje borbe pijetlova. Međutim, to se ne odnosi i na borbe bikova koje se smatraju tradicionalnim simbolom Španjolske. Glavni grad Katalonije, Barcelona jasno se deklarirala protiv borbi bikova još 2004., a njezin primjer slijedilo je još 22 katalonskih gradova i općina u 2005. i 2006. Prosvjedi se ipak nastavljaju sve do rujna, a posljednji će se održati 10.rujna u Todesillasu, gdje se održava proslava "Toro de la Vega", u kojoj razjarena gomila nekoliko puta uzastopce bikove probada kopljima do smrti.




NAPAD NA KRZNARIJE U ŠVEDSKOJ


Švedska krznarska industrija prošlog tjedna ponovo je pretrpjela nekoliko napada švedskih ALF-ovaca. Počinjena je šteta na nekoliko trgovina, automobila i zgrada u kojima žive vlasnici krznarskih prodavaonica. Prva se akcija dogodila 7. kolovoza u Gothenburgu gdje je napadnuta trgovina "Christin Pals och Mode". Na vratima trgovine crvenom bojom su ispisani slogani "No more exuses - fur is murder". Slijedećeg dana trgovina "Honory pals" osvanula je zalivena crvenom bojom, brave su bile zalijepljene, a prozori razbijeni. Kratko nakon napada na trgovinu, aktivisti su otišli pred zgradu u kojoj živi vlasnik prodavaonice i išarali zidove njegove kuće. 9. kolovoza, vlasnike dviju krznarskih trgovina, također su pred kućom dočekali slogani, a prozori prodavaonica bili su razbijeni. U petak, 11. kolovoza kao odgovor na posljednje napade, vlasnik krznarske trgovine "Pals-Bruno" najavio je zatvaranje trgovine do ožujka 2007. Izjavio je da je oko 2.000 ljudi živjelo od krznarske industrije u gradiću Tranasu u doba kada je krznarstvo proživljavalo svojevrstan procvat, a sada ih je ostalo tek 40. Statistike su potvrdile da je prodaja krzna opala za 98% za što on posebno krivi aktiviste za prava životinja.


www.animalliberation.hr


Post je objavljen 20.08.2006. u 18:36 sati.