Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

BEDRENICA U HRVATSKOJ - UGINULO 11 KRAVA

Kod 11 goveda na pašnjaku Glavanac kod Sunje potvrđena je bedrenica ili antrax, poznatija kao crni prišt. Bolest se ovih dana prvi puta pojavila na tom pašnjaku. Ministarstvo poljoprivrede odmah je odlučilo da se 200-tinjak goveda odvede s tog pašnjaka. U sljedećih pet dana goveda će biti na antibakterijskoj terapiji, a šesti cijepljena.

Bedrenica ili antrax je zarazna bolest domaćih životinja (ovce, goveda, konji) i u rijeđim slučajevima čovjeka. Izvor zaraze su izlučevine bolesnih životinja, lešine i njihovi dijelovi. Širi se kontaminiranom hranom i sirovinama koje potječu od bolesnih ili uginulih životinja. Ulazna vrata uzročnika u organizam su probavni i dišni sustav te ozlijeđena koža. Dosada nije zabilježen direktan prijenos bolesti s čovjeka na čovjeka.

Uzročnik bolesti je bacillus anthracis (dva oblika: štapići i spore). Spore uzročnika vrlo su otporne i mogu dugo živjeti u tlu, čak i 30 do 40 godina, stoga se i naziva bolešću tla. Povezana je s obilnim padalinama. Pojavi se kada voda digne spore antraxa na površinu pašnjaka nakon čega se preživači zaraze.

Riječ o bolesti zajedničkoj ljudima i životinjama. Kod ljudi je to uglavnom profesionalna bolest od koje mogu oboljeti mesari, klaoničari, veterinari, a manifestira se prištevima po tijelu. U iznimno rijetkim slučajevima ta bolest može biti i smrtonosna. Goveda najčešće ugibaju bez izraženih simptoma.
Terapija se provodi penicilinom. Kod osoba preosjetljivih na penicilin, alternativa je ciprofloksacin. Provodi se 10 do 14 dana, ovisno o kliničkoj slici i dulje.

::IZ MEDIJA::
index

Post je objavljen 17.08.2006. u 14:31 sati.