Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

baš tako, stoglavi vladar od oko 180-190 obitelji s početka 14. stoljeća, na početku 19. stoljeća sveo se na nekih dvadesetak, uključujući i prinove.

strogi zakoni republike, koji su se odnosili na čistu krv, tj. nedopušteni brak s neplemenitima; ženidbu i udaju tek u četvrtom koljenu rodstva; nasljeđivanje redom prvenstva po muškoj liniji, uspješno su, do jedne granice očuvali dugovjeku plemićku homogenost pa time i proklamirani društveni poredak i državnu dugovječnost.


Image Hosted by ImageShack.us
(d)


ustaljeni model odlučivanja konsezusom u važnim političkim pitanjima ili natpolovičnom većinom u drugim slučajevima, uspijevali su političke prijepore pa i pojedinačne otvorene unutrašnje sukobe uspješno amortizirati pa i eliminirati.
o nekom ozbiljnijem narušavanju ustaljenog modela vladanja ili poretka do 17. stoljeća ne može za uprav niti govoriti.
početkom raskola drži se kraj 16. ili sam početak 17. stoljeća. raskol je eskalirao nakon velike trešnje 1667. godine i ostao sveprisutnim kroz daljnja dva stoljeća, tj. do konačne svrhe ili propasti države.

ta posljednja dva stoljeća republike obilježena definitivnim raskolom vlastele, nazvana su (u literatiri) krvnim raskolom. uzrok je bio kombinacija političko-rodovskih sukoba i borba za vlast.
podijeljena vlastela u dva oporbena rodovska tabora, vodila su međusobni rat oko prevlasti. između njih je ostao (naročito u prvim godinama otvorenog sukoba), tek mali broj neutralnih (siva zona). oni su pri donošenju odluka bili onaj jezičac na vagi, koji je u političkom smislu odlučivao pro ili contra.
tako su donesene odluke u tim stoljećima bile nategnute, izglasane tek minimalnom razlikom glasova. više nije bilo govora o poslovično jedinstvenom stavu.
najporaznija činjenica bila je, što je manju ulogu igrao opći interes države od onog osobnog.

manje-više banalni razlozi protivnih struja su krizne situacije nekad produbljavali do apsurda. stara napomena o državi na prvom, a svim ostalim poslovima potom, ostala je samo jedan kameni dovratak ili epitaf prošlim vremenima, koja su obilježila zlatno doba dubrovačke republike.

Image Hosted by ImageShack.us
obliti privatorum publica curate (d.)




prije nego što malo približim povijesne činjenice o velikoj zavjeri, vratit ću se samo na kratko unazad u pokušaju objašnjenja njezine podloge.





Post je objavljen 18.08.2006. u 08:00 sati.