Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

ne mislim ulaziti u podrobniji opis stanja i situacije u zapadnoj europi, njihovoj špijunskoj aktivnosti, angažiranosti i kontaktima s hercegovačkim, crnogorskim i albanskim glavarima, iako se je sve to odigravalo preko dubrovačkog teritorija. tek treba spomenuti da se dio dubrovačkog plemstva dragovoljno i samostalno pridružilo inicijatorima zavjere, s marinom (andrije) restićem, inače od prije povjerljivim suradnikom karla emanuela.

uz njega su pristali povezani rodovi: braća restići lucijan i ivan, rođak jakov (ivana) restić s braćom mihom, petrom-andrijom (stonskim biskupom) i matom.
klanu restića pridružio je jakov (marina) đurđević sa svojom braćom stjepanom i marinom.
naknadno su im se pridružili rođaci iz drugih rodova: menčetići, crijevići, lukarevići uz nekolicinu građanskih obitelji, pripadnika klera, a osobito isusovačkog reda.

primjer mavra orbini, benediktinca bio je dvojben. 7)

kaže se kako je bio zagovornikom sveslavenstva s čisto religijskih stajališta još u zametku zavjere pa je u tom smislu podržavao bobaljevića, da bi poslije odigrao ulogu špijuna zavjere u dubrovačkom senatu.
kako je u to vrijeme službovao u stonu pod ingerencijom prije spomenutog stonskog biskupa, njegova smrt 1610., u kontekstu ovih zbivanja, može imati i neku drugačiju konotaciju.


7)
jedan kuriozum vezan je za religijski dio povijesti otočića. naime, kao prior na sv. andriji spominje se benediktinac mavro orbini , čije djelo 'kraljevstvo slavena' , tiskano u pesaru 1601. je stavljeno na vatikanski 'index librorum prohibitorum' i to zbog imena "opasnih heretika navedenih na više mjesta" u knjizi, kako su zapisali cenzori.





Post je objavljen 17.08.2006. u 23:35 sati.