Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

izdaja države je bila najveći zločin, koji se je u prošlosti kažnjavao smrću konsenzualnom odlukom vijeća. no ovdje i u ovom slučaju, upravo zbog krvnog raskola nije se mogla postići ni natpolovična većina.
istina, senat je osudio taj čin nategnutom većinom glasova vlastele, ali smrtnu osudu nije mogao donijeti zbog izjednačenog broja njihovih glasova.
agonija senata je vidljiva i u odgađanju saslušanja, u nemogućnosti da se slože oko vrste kazne, a posebno nakon torture nad protagonistima zavjere. njihova izdržljivost u tijeku mučenja, kao i tvrdnje da je sve to bilo u cilju dobrobiti republike i mogućeg teritorijalnog proširenja, mnoge je pokolebala.
opasnost je još uvijek bila aktualna i iz razloga što je marin restić, kolovođa dubrovačkih urotnika još bio slobodan i izvan republike, tako da bojazan od ponovne invazije i pored ovog uhićenja, mučenja, utamničenja, nije bila posve otklonjena.

kad je u smjeni kneza na tu dužnost nastupio vladislav menčetić, koji je bio branitelj okrivljenih, zatvorenici su uspjeli pobjeći iz tamnice i otplovili preko korčule i hvara za italiju.10)

Image Hosted by ImageShack.us


(t.p.)

kružile su priče o njegovoj umiješanosti, iako nije bilo izravnih dokaza.

epilog ovom suđenju, ne i raskolu koji se nastavio nesmanjenom žestinom, bio je u uhićenju braće i rođaka protogonista pobune, te njihovom osudom i progonstvom, kao i osudom kolovođa i bjegunaca u odsutnosti.

ovaj epilog je na određeni način odgovarao objema zaraćenim strankama:

- jer je za određeno vrijeme otklonio mogućnost ponovljene urote;
- jer se održala prevlast konzervativne struje u senatu;
- jer se povećao broj pristalica oporbi.

paradoks je bio u sve izraženijim simpatijam spram glavnih protagonista urote i primjetne doze antagonizma prema konzervativcima. tako su (uvjetno) urotnici smatrani žrtvama, a vladajuća stranka, čuvar republike (ovo stranka je također uvjetno), negativcima.

10)
zatvorenici restić i đurđević, probili su vrh tamnice i preko kneževih odaja odmaglili iz dvora. tamnice su se nalazile u kneževom dvoru. u to vrijeme je knez vladislav menčetić bio na jednoj pokladnoj zabavi izvan dvora.



Post je objavljen 17.08.2006. u 23:12 sati.