Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogtemazo

Marketing

Mala škola primorskog slenga

Primjetio sam kako neki ljudi nemaju uvid u neka psihofizička stanja koja se kod nas u primorju tako slikovito mogu opisati čak unutar jedne jedine riječi. Danas ćemo vidjeti što nam govori definicija vrlo maštovite riječi - Razkašetan.

Pridjev Razkašetan najčešće se pridodaje osobi u vrlo, vrlo, napušenom stanju.
Pojam kašeta, ukratko, označava kutiju. Međutim, ne bilo kakvu kutiju, nego onu što srećete na tržnicama u kojima se drži povrće i voće. Pol metra duga, nešto uža od toga, i tridesetak centimetara visoka, stranica sastavljenih od 3 ili 4 reda tankih drvenih trešćica, između kojih je po dva prsta prostora, a sve skupa se drži na komadima žice i heftalicama uz neznatno deblje trokutne letvice smejštene u kutovima kutije, koje samim time što su nešto deblje održavaju i kvadratnu formu iste.

U svakom slučaju, iz opisanog se lako može zaključiti kako se radi o vrlo krhkoj, savitljivoj, škripavoj, i nadasve labavoj kutiji, a koju se redovito nakon uporabe tretira kao komad smeća, pa se tako nerjetko događa da se samo šutira uokolo kad se nekome nađe na putu, a ona pritom za sobom ostavlja svoje sastavne djelove u obliku polomljenih trešćica i malih žičica.

Svima je jasno kako je nakon par takvih šuteva ta kašeta blago rečeno zakurac. Jenako kao i osoba koja se skantala pljugom. Klimavi udovi, opušteno i obješeno tijelo, kapci očiju koji jedva stoje nad zjenicama, glava koju je nikako nemoguće centirarati, te boli me kita za sve filing, vrlo vjerno opisuje pridjev razkašetan.

Hvala na pažnji.

Post je objavljen 17.08.2006. u 16:39 sati.