Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/endimion17

Marketing

The B-52's

Evo nešto potpuno, potpuno alternativno. Načinimo stravični odmak od depresivnih agresivnih pjesama koje su postale komercijalni mainstream. Nije dobro utopiti se u njima.

Odlučio sam se pozabaviti malo ovom grupom, jer su mi se 2-3 pjesme svidjele koje sam čuo još dok sam bio vrlo mlad.
Malo će ljudi znati za ovu grupu, jer je dobna struktura bloga takva kakva je. Ipak, možda zaluta netko tko je čuo za njih.

Evo nekoliko podataka s wiki.
Grupa je osnovana 1976. godine u gradu Athens savezne države Georgia, gradu koji je kasnije postao jedan od centara alternativnog rocka čemu su The B-52's snažno pridonijeli.
Originalni članovi grupe su pjevačice Cindy Wilson i Kate Pierson, bubnjar Keith Strickland, pokojni gitarist Ricky Wilson i vokalist Fred Schneider.

Grupa je nastala nakon pijane noći u kineskom restoranu, a prvu gažu je imala na Valentinovo '77.
Njihov zaista unikatni zvuk može se opisati kombinacijom harmoničnih glasova Cindy i Kate te monotonim govornim pjevanjem Freda. Glazba je alternativni rock sastavljen od kombinacije surfa, uvrnutih vokala, efekata na synthesizeru i gitari, što je rezultiralo čudnim plesnim zvukom koji nerijetko podsjeća na B-filmove s početaka svemirske ere 50-ih godina 20. st. Pomalo daju dojam nekakvog dork banda, posebno u početcima karijere. Zlobnici ih često trpaju u gay scenu, s čim definitivno nemaju veze, kako su i sami potvrdili. Samo imaju jednu masivnu dozu uvrnutosti, to je sve. Slušajući njihove pjesme, imate dojam da se sprdaju s pop kulturom.
Ime grupe dolazi od imena frizure B-52, a ona je opet dobila to ime prema bombarderu B-52, zrakoplovu s osebujnim ogromnim nosom. Kate i Cindy naime nose takve visoke frizure.
Pjevačice često koriste neartikulirane i iskrivljene glasove, te harmonično pjevanje, a vokalist Fred daje šlag na kraju dodavanjem govornog pjevanja ponekad nazalnim glasom.

Prvi singl "Rock Lobster" su izdali 1978. što im je osiguralo uspjeh na underground sceni te im dalo priliku za prve javne nastupe. Prvi album, "The B-52's", postigao je masivan uspjeh (platinasta ploča) te su skočili na Billboard.
Uslijedilo je razdoblje vrlo uspješnih singlova i albuma koje je prepolovljeno s dvije godine zatišja zbog smrti gitarista Rickyja Wilsona 1985.
Došli su novi albumi i singlovi, a nakon toga su najpoznatiji "izlet" imali u filmu "The Flintstones", čega će se sjetiti svatko tko je gledao film.

1998. su izdali kolekciju singlova "Time Capsule: Songs For a Future Generation", a 2002. "Nude on the Moon: The B-52's Anthology"
Grupa još djeluje, te se ove godine očekuje novi album.

Ako imate vremena, volje i dobru vezu na Internet, skinite nabrojane pjesme:

  • "Planet Claire"; "WELL SHE ISN'T!!!" Većinom instrumentalni uradak koji najviše podsjeća na razdoblje opsjednutosti svemirskim postignućima u SAD-u na početku svemirske ere (koja, ne zaboravimo, još traje)

  • "Rock Lobster"; "We were at the beach, everybody had matching towels" Posve sigurno najbolja pjesma. Inače, na wiki sam našao podatak da je kompjuter Amiga 500 na svojoj matičnoj ploči imao ugraviran tekst. Ovo je a must have.

  • "Strobelight"; "THEN I'M GONNA KISS YOUR PINEAPPLE!!!" Što reći, opet ludilo. Govori o vođenju ljubavi pod bljeskalicom (ono u disku od čega vam se čini da je sve usporeno).

  • "Private Idaho"; "Don't go on the patio." Po meni, druga najbolja pjesma. Odlična gitara.

  • "Mesopotamia"; "I ain't no student, of ancient culture" Povijesno avanturistički nostalgična :)

  • "Legal Tender"; "We're in the basement..." Govori o krivotvorenju novca.

  • "Song For a Future Generation"; "...wanna be, the captain of the Enterprise...; čim sam je prvi put čuo, na pamet su mi pali Univerzijada i Zagi. Uvrnuta pjesma.

  • "Summer of Love"; "Just buzzin' around, downtown" Ova bi po svemu sudeći mogla spadati u nekakav eksperimentalni američki novi val. Nešto što je na radiju ugodno čuti na vrući ljetni dan.

  • "Love Shack"; "Tin roof, rusted!" Ovo znate iz Flintstonesa. Najpoznatija njihova pjesma. Lako dosadi, ali je legendarna. Spot je bez veze.

  • "Roam"; "Roam around the world" #3 na Billboardu rane 1990, pun pogodak ako se vozite autocestom kroz Liku.

  • "Good Stuff"; BLBLBLBLBLBL! POM-POM, moguće je da govore o nekoj drogi. Ili o seksu. Ne znam. Uglavnom, vrlo zabavna stvar.

  • "Debbie"; "Radio operator to the tower, Debbie's comin' in for a landing" posvećeno pjevačici grupe Blondie, još jedan odličan radio hit.

  • "Dance This Mess Around"; "do the escalatoooor!" Nakon ovih radio hitova, jedna uvrnuta i vrlo gitaristički eksperimentalna pjesma.

  • "52 Girls"; "name them today" Super gitara, vrlo slična Rock Lobsteru



  • Od svega ovoga, najviše preporučujem Rock Lobster, 52 Girls i Private Idaho.
    Stariji spotovi su prilično loši, ali to je i za očekivati jer znamo kakva je bila većina spotova prije više od 15 godina. Nisam vidio nove.

    Uglavnom, ukoliko netko proučava američku kulturu, The B-52's apsolutno ne smije zaobići, jer su originalni, nepromijenjivi i važan dio američke kulture.


    Post je objavljen 16.08.2006. u 22:50 sati.