Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Moje pjesme, moji snovi

Jučer je na HRT 2 bio film pod tim nazivom. Nisam ga mislio gledati, no našao sam se u dnevnom boravku, malo pogledao i zainteresiralo me pa sam pogledao do kraja. Gledao sam ga i prije, ali ne u cijelosti, a tako je bilo i ovaj put, počeo sam gledati oko polovice. Iznenadila me kvaliteta filma. Glumci su odlični, radnja je zanimljiva, ima i ugodnog, ležernog humora, dijalozi su super! Ne sjećam se kad sam zadnji put gledao tako dobar film!
Na televiziji i u kinu ima mnogo filmova, koji su plitki, jadni i nakon što ih pogledam, osjećam se plitko i razmišljam: “ Zašto sam uopće na to gubio vrijeme? ” Dok je ovaj film, vrijedan pažnje i baš sam se dobro osjećao! I ono što je posebno dobro: film se temelji na istinitom dogadjaju, i što je još bolje, glavni lik Georg von Trapp je rođen u Zadru, u Rijeci je pohađao Pomorsku školu!
Georg von Trapp je primjer vrlo zanimljivog muškarca, pametan je, sposoban, odgovoran, vrlo principijelan, čovjek od riječi, a sa žeama je blag, nježan i osjećajan. Ne bi se bunio kada bi i ja bio takav.
Bio je domoljub i nikako mu se nije sviđao uspon nacizma u njegovoj Austriji. Jedini u Salzburgu, nije objesio nacističku zastavu, a kada su odredili da bude u nacističkoj mornarici, nije želio u tome sudjelovati. Znao je, ako odbije da će to biti pogubno za njega, njegovu ženu i djecu, a prihvaćanje poziva se kosilo s njegovim moralnim principima pa je rješenje vidio u bijegu sa ženom i djecom u Švicarsku, koja je bila neutralna u ratu. Bijeg je bio jako težak, jer su ih otkrili, no ipak su uspjeli.
Ljubavna priča u filmu je jako lijepa. Von Trapp i Maria pravi su par, zajedno funkcioniraju kao stvoreni jedno za drugo. Maria je vrlo draga, vesela, pametna, nježna žena, dobra u duši ,a djeca je jako vole.
U filmu se može vidjeti austro-ugarski odgoj. S jedne strane je strog,a s druge strane na taj način djeca postanu pametni, sposobni, odgovorni ljudi. Makar bi takav u takav odgoj trebalo unijeti puno više ljubavi,što je Maria učinila. Takav odgoj dugo je bio prisutan u Austriji i Mađarskoj nakon raspada Austro-Ugarske. Npr. Mađari su imali odlične pedagoge, učitelje, koji su znali usaditi svojim učenicima moralne vrijednosti, izgrdaiti im karakter i potaknuti ih da razviju svoje talente na pravi način. Rezultat je toga da je Mađarska i danas prva država u svijetu po broju osvojenih Nobelovih nagrada, ako se broj nagrada podijeli s brojem stanovnika i prva je u svijetu po broju Olimpijskih medalja na Ljetnim olimpijskim igrama, ako se broj medalja podijeli s brojem stanovnika.

mdv:Sveti Rok


Post je objavljen 16.08.2006. u 21:42 sati.