Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/timbouctou

Marketing

art deco ilustracije georgea barbiera

Rođen u Nantesu 1882, Barbier je sa 29 godina postavio prvu izložbu 1911, nakon čega je brzo stekao veliku popularnost pa su mu počele pljuštati ponude za poslove dizajna kazališnih plakata i baletnih kostima, ilustriranja knjiga i modnih časopisa. Sljedećih 20 godina barbier je bio predvodnik grupe umjetnika nazivane "Vitezovi Narukvice", u počast njihovim trendy šarolikom manirizmu.

Tijekom karijere Barbier se okušao i u dizajnu nakita, stakla i tapeta, te je pisao eseje i članke za prestižni Gazette du Bon Ton. Sredinom 1920-ih surađivao je na dizajnu scenografije i kostima za poznati varijete Folies Bergere, u kojemu je tih godina svjetsku slavu sticala Josephine Baker.

Barbier je umro 1932., na samom vrhuncu slave.

Le Grand Decolletage (1921) Mademoiselle Spinelly Chez Elle (1921)


Minuit! ... ou l'appartement a la mode (1920) L'Arc Rouge (1914)


Au Jardin Des Hesperides (1913) L'Arc-en-Ciel (1920)


(Sve ove slike u daleko boljoj kvaliteti mogu se vidjeti na stranici sa opsežnom Barbierovoj galerijom na artophile.com.)

UPDATE

Iako danas postoje velike kolekcije Barbierovih ilustracija, kostima i crteža o njemu se malo zna, navodno zato što je Barbierov lik prilično nezanimljiv u usporedbi sa njegovim egzotičnim suvremenicima. Nešto detaljniju biografiju i još radova možete naći ovdje, a bibliografiju knjiga (uglavnom o kostimografiji) koje je izdao ovdje.


Post je objavljen 16.08.2006. u 19:20 sati.