Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/xvivix

Marketing

par rijeci i o legendarnim Zeppelinima....

Led Zeppelin nastao je iz grupe “The Yardbirds” čiji su članovi bili Keith Relf, Eric Clapton, Chris Dreja,Paul Samwell-Smith i Jim McCarty. Možda se pitate kakve veze ovi ljudi imaju sa Zeppelinima. Pa ukratko priča ide ovako. Grupa The Yardbirds je u svojim korijenima bila blues grupa. Zbog mijenjanja stila grupu je odlučio napustiti Clapton (ipak je on blues gitarist te se priključuje Johnu Mayallu) koga zamjenjuje Jeff Beck. Sljedeći član koji je napustio grupu bio je Paul Samwell-Smith nakon čega grupi pristupa Jimmy Page. Page je svirao ritam-gitaru sve do bolesti Becka. Kada se Beck oporavio oba su gitarista svirala solo-gitaru (no ubrzo nakon toga i Beck napušta grupu). 1968. godine grupa se raspada. Relf i McCarty osnivaju grupu Renaissance, Dreja se povlači iz glazbe, dok Pageu ostaje pravo na ime grupe te osniva New Yardbirds. To je početak Led Zeppelina. Zapravo New Yardbirds je Led Zeppelin, ali ime Yardbirds ostaje iz razloga što je grupa trebala do kraja ispuniti svoj ugovor. Tako je iz grupe koja je po meni postavila neke temelje heavymetal glazbe nastao Led Zeppelin.




Prvi album pod nazivom Led Zeppelin snimljen je za 30-ak sati. Dosta davno sam pročitala da se na tom albumu ima dosta sličnosti s Beckovim albumom “Truth” (između ostalog na oba se albuma nalazi pjesma “You Shook Me”). Beckov album nisam imala prilike preslušati u cijelosti, a ono što se tiče onoga što sam čula…pa moglo bi se reći da neke sličnosti postoje. Kaj se tiče stila, Zeppelini su ono kaj su uzeli iz bluesa potpuno obradili i stvorili nekaj novo, nekaj svoje. Zanimljivo je još spomenuti da su u početku Zeppelini koristili neke od pjesama Yardbirdsa. Ja osobno znam za “Dazed And Confused” (koju doduše Yardbirdsi nikada nisu snimili, ali su je izvodili na koncertima). S tog albuma poznate su još pjesme poput “Good Times Bad Times”, “Communication Breakdown” i “Babe I'm Gonna Leave You”. 1969. godine izdaju Led Zeppelin II. I taj je album postigao veliki uspjeh. “Whole Lotta Love” postala je heavymetal himna. Na albumu se između ostalih pjesama nalaze “Heartbreaker”, “Ramble On” i “Moby Bick”. Nakon prva dva albuma Led Zeppelin postao je vrlo popularan i u Velikoj Britaniji i SAD-u, a njegova popularnost još je rasla. 1970. godine objavljuju i Led Zeppelin III na kojem se nalaze “Immigrant Song” i “Celebration Day”. To je album koji malo razlikuje u stilu od svoja dva prethodnika i zapravo je temelj za ono što će Zeppelini napraviti.



Došli smo do 1971. godine. Zeppelini izdaju svoj četvrti album, izdaju Led Zeppelin IV. Kada se govori o stilu i o najvećim i najboljim postignućima Zeppelina onda se najčešće govori o ovom albumu. Na ovom se albumu osjeti onaj toliko spominjan misticizam Zeppelina pomiješan sa teškim rockom. Na albumu se nalazi osam pjesama od kojih mi je teško izdvojiti samo tri ili četiri,ali kada bi izdvajala izdvojila bih “Black Dog”, “The Battle Of Evermore”, “Four Sticks” i naravno neizbježni “Stairway To Heaven” zato kaj smatram da kada ih poslušate koliko toliko možete stvoriti nekakav dojam o kakvom je albumu riječ. Ovo je definitivno jedan od onih albuma kojeg se isplati imati u svojoj kolekciji.




Nakon tog albuma Zeppelini su definitivno osvojili svijet. Započeli su veliku turneju po SAD-u. Oborili su sve rekorde u prodaji ulaznica (koje su da tada držali Beatlesi). Naletjela sam na jedan zanimljiv podatak. Peter Grant (njihov menadžer) je izjavio da su Zeppelini 1973. godine od turneja zaradili 30 milijuna dolara. Ja sam imala prilike poslušati snimku koncerta iz 1972. godine iz LA-a. Riječ je o izvrsnom trostrukom CD-u. Puno je improvizacija i solaža…što je očito iz činjenica da poneke pjesme traju malo duže od studijskih snimaka (Dazed And Confused traje 25 minuta, Whole Lotta Love 23 minute, Moby Dick 19…)

tnx onima koji ostavljaju komentare.......

Post je objavljen 16.08.2006. u 12:04 sati.