Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

STUDIJA: GLOBALNO ZAGRIJAVANJE UTJEČE NA INTENZITET URUGANA

Lani je iznad Atlantika nastalo rekordnih 15 uragana, uključujući četiri najviše kategorije. Jedan je bio i Katrina, oluja s najvećim ekonomskim posljedicama u povijesti Sjedinjenih Država.

Iako su neke studije već jasno pokazale da globalno povećanje temperature treba kriviti za povećanu frekventnost uragana, 'presuda' u tom slučaju još nije izrečena, uglavnom zato jer američka vlada obilno potpomaže 'istraživanja' koja to pobijaju ili umanjuju utjecaj čovjeka na globalnu klimu.

Sada su znanstvenici u novom istraživanju, koristeći upravo službene podatke američke vlade, otkrili prvu direktnu vezu između globalnog zagrijavanja i povećanog broja snažnih uragana. U najnovijem broju magazina Geophysical Research Letters navodi se da svako prosječno povećanje globalne temperature zraka tijekom sezone uragana, od lipnja do studenoga, povećava temperaturu vode u tropskim područjima Atlantika. To gotovo uvijek izaziva sezonu s više jakih tropskih oluja. Temperatura zraka utječe na povećanje temperature mora, a ne obrnuto – što ukazuje na jasnu vezu između stakleničkih plinova i jakosti oluja. Ovi rezultati imaju ozbiljne posljedice na život i imovinu od Kariba, preko Meksika do dijelova SAD-a.

No, ovo otkriće ne odgovara u potpunosti na pitanje kakvo se pojačanje snage uragana može očekivati u budućnosti, niti predviđa kakve razmjere uništavanja možemo očekivati.

NASA Hurricane Observatorium
Interactive Global Geostationary Weather Satellite Images

::IZ MEDIJA::
reuters

Post je objavljen 15.08.2006. u 23:56 sati.