Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/critics

Marketing

Film: SILENT HILL [Silent Hill]


REDATELJ: Christophe Gans
ULOGE: Radha Mitchell, Sean Bean, Laurie Holden
ŽANR: akcijski horor-triler
GODINA: 2006.
TRAJANJE: approx. 120min.
STATUS (Hrvatska): uskoro u kinima
DISTRIBUTER: Discovery Film&Video
FORŠPAN: LINK
IMDb OCJENA: 6,6/10

Enjoy your stay.

Nakon učestalih noćnih mora i opasnih mjesečarenja njene kćeri Sharon (Jodelle Ferland), Rose da Silva (Radha Mitchell) s njom odlazi u grad koji još gori nakon više desetljeća otkako ga je vatra zahvatila i upostušila - Silent Hill. Grad za kojeg se smatra da je opsjednut česta je tema Sharoninih noćnih mora što je njenu majku i navelo da je tamo odvede... Ali nakon prometne nesreće, Rose se budi pred Silent Hill i shvaća da je Sharon nestala. Očajnička majka sada kreće u očajničku potragu za nestalom kćerkom, a na putu će joj stajati svakojaki monstrumi i mutanti... Tajna koju će otkriti bit će prešokantna i za nju...


Film koji je snimljen prema više nastavaka popularne istoimene igrice za konzole nije me baš oduševilo niti ostavilo bez daha. Iako nisam igrao nijednu od igara, možda nisam bio u mogućnosti shvatiti kakva bi točno atmosfera filma trebala biti... Po mom mišljenju, film je malo previše razvučen, i 2 sata, koliko je trajao, nisu uvijek bila pretjerano uzbudljiva. Unatoč tome što me film u samo par scena zastrašio, može se bez problema reći da je ovo jedna od boljih ekranizacija prema igrama za konzole, uzimajući u obzir lošu akcijsku pucačinu 'Doom' i pogotovo zadnje smeće nazvano 'Alone in the dark', 'cijenjenog' redatelja Uwea Bolla. Kad sam već kod njega, objavljeno je da će snjimati još jedan film prema igri - Far Cry, a očajni fanovi igre započeli su peticiju nazvanu 'Stop this man!'... Čovjek je očito ljubljen... :)

Da se vratim na film - spomenuo sam da me film baš i nije zastrašio - jedine odvratne scene koje su mene zaplašile bile su u drugoj polovici filma, koja je vidljivo bolja od početka gdje glavna ženska trči okolo po gradu i zgradama kao muha bez glave dok je napadaju čudovišta. I upravo taj opis zapravo govori da je film itekako vjeran igri, i meni se čini kao da je cijeli film zapravo uvodni clip u novi level igre.

Radha Mitchell kao glavni lik solidno je odradila svoj posao, iako mi se čini neuvjerljivom na kraju filma kada ulazi u utočište preostalih stanovnika Hilla i govori kao da ih proučava već godinama ili da s njima toliko i živi, a do prije pet minuta u filmu je djelovala kao zbunjena ženska koja nema pojma što se to točno oko nje događa... Tu je i Sean Bean, koji glumi njenog muža, no mislim da njegov lik nije dovoljno iskorišten - pojavljuje se u par scena kao zabrinuti otac koji nije informiran o iznenadnom odlasku u Silent Hill i zatim u još sceni-dvije u potrazi za kćerkom i ženom u Hillu, od čeg odustaje nakon pet minuta...

Ponavljam, igru nisam igrao, tako da sam možda dobio totalno krivu sliku o ovom filmu i kako je trebao ispasti, no to je samo moje mišljenje... Uz kvalitetno 'dizajnirane' monstrume, lokve krvi i paljenja vještica 'Silent Hill' postat će djelo koje se ne propušta samo za okorjele fanove igre - za ostale, još jedan horor-triler koji će vrlo brzo zaboraviti... No, sve u svemu, ne mogu reći da je veliki shit kao 'remek-djelo' Uwea Bolla... Zar ne? Tko može stati bok uz bok sa Uwe Bollom? Takav čovjek ne postoji. :) Za sve željne gledanja, film za mjesec dana stiže u kina. ;)

OCJENA: 5,5/10


Post je objavljen 15.08.2006. u 00:46 sati.