Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Vinka (lat. Vinca rosea)

To je lijepa biljka sjajnih svijetlozelenih, eliptičnih listova. Cvjetovi su plosnati i imaju po 5 latica, a mogu biti u rasponu od bijele do ljubičaste boje, a poneki varieteti imaju i "oko" u sredini.
Izrasta u grm koji se zbog mekoće stabljika blago povija, a veličine je oko 35 cm. Veoma brzo raste tako da u jednoj godini od malene reznice izraste u grmić bogat cvjetovima.
Dok su temperature ispod 12°C trebalo bi je držati u kući no kad temperature porastu više joj odgovara prozračno vanjsko stajalište.
Odgovara joj mjesto gdje neće biti izložena jakom podnevnom suncu, no da bi se potaknula cvatnja ipak joj je potrebno nešto jutarnje ili popodnevne blage sunčeve svjetlosti.
U doba rasta i cvatnje potrebnu je redovito i obilno zalijevati no ipak izbjegavajte da voda ostaje u podlošku. Uz to svaka 2 tjedna malo je prihranite tekućim gnojivom za cvatuće biljke.
U periodu dok je u kući smanjite zaljevanje i nemojte je prihranjivati.
Razmnožava se reznicama stabljike koje se stave u mješavinu pjeska i komposta, najbolje u proljeće ili početkom ljeta kad bez problema može biti vani.
Starije biljke slabije cvjetaju pa ih se preporuča svake godine nanovo obnoviti. Najbolje ju je uzgajati kao jednogodišnu biljku.

Post je objavljen 14.08.2006. u 22:17 sati.