Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/critics

Marketing

Serija: STARGATE SG-1


AUTORI:Peter DeLuise & Andy Mikita
ULOGE: Ben Browder, Amanda Tapping, Michael Shanks
ŽANR: SF serija
MREŽA: SciFi
SEZONA: deseta
TRAJANJE: 42min.
GODINA: 1995. - ?
STATUS (Hrvatska): ne prikazuje se
TV.com OCJENA: 9,2/10


Nakon što otkriju i prouče čudesni portal nazvan Stargate, Amerikanci osnivaju timove koji imaju različite funkcije pod vodstvom Stargate Commanda. SG1 prvi je i glavni tim s Cameronom Mitchellom (Ben Browder) sada na čelu, a tu su i Samantha Carter (Amanda Tapping), pravi genije kad su u pitanju vanzemaljske tehnologije i svemirska pitanja, a ništa manje iskustva nema ni Dr. Daniel Jackson (Michael Shanks). Tu je i vanzemaljac Teal'c (Christopher Judge), a sada se timu pridružila i blesava Vala Mal Doran (Claudia Black). Nakon što su nakon dugogodišnje borbe porazili svoje neprijatelje, strašne Goa'ulde, u osvajanje galaksije kreću novi neprijatelji koji šire lažnu vjeru, a nazivaju se The Ori...


10 godina, koliko se emitira ova serija, osvaja publike diljem cijelog planeta, a po mojem i mnogim drugim mišljenjima je najbolja SF serija koja se trenutno emitira uz svoj spinoff 'Atlantis' i remake serijala iz 70-ih 'Battlestar Galactica'. Svake godine sve više i više napreduju vizualni efekti, koji tako sve bolje i bolje mogu dočarati svijet u kojem se Zemlja mora braniti od raznih neprijatelja.

Za one koji ne znaju, ili ne gledaju seriju, Stargate (Zvjezdana vrata) su zapravo portal koji se otvara kada se pozove neka adresa od 7 različitih znakova, te kad se u njega uđe, prebaci na vas lokaciju s tom adresom u samo nekoliko sekundi, što uvelike olakšava putoavnja kroz svemir. Tijekom 10 sezona, predstavljene su mnoge vanzemaljske rase, neke koje izgledaju kao ljudi, a neke koje su drukčije. Kao što sam spomenuo, trenutno su glavni problem Oriji, s kojima se Stargate Command muči već drugu godinu. A osim vanzemaljaca, promijenjena je i glumačka postava. Tako je tek od prošle godine Cameron Mitchell postao glava SG1-a, a na njegovom mjestu 8 godina je bio mnogima drag Jack O'Neill. Lik Daniela Jacksona privremeno je 'ubijen' jer, koliko sam čuo, Michael Shanks, koji ga glumi, htio je napraviti malu pauzu od Stargatea, pa je uveden novi lik, Jonas Quinn. No, on je u seriji bio samo jednu sezonu, jer se Daniel Jackson vratio među žive.

Stargate SG1 nedavno je emitirao svoju 200-tu epizodu, svojevrsni nastavak na 100-tu, u kojoj moraju dovršiti scenarij za film kojeg režira vanzemaljac, također autor propale serije o Stargateu. Epizoda je služila čisto za zabavu, a i ja sam se više puta nasmijao kada sa vidio različite 'Star Trek' ili 'The wizard of Oz' verzije filma. Nažalost, prije nekih tjedan dana službeno je objavljeno da ova rekordno duga SF serija neće doživjeti novu sezonu te da se sljedećeg proljeća zauvijek gasi. No, to će i dalje biti njen jednako kvalitetan spinoff u kojem redovno gostuju glumci iz SG1-a (i dalje ćemo ih očekivati :) ), a u pripremi je još jedan spinoff te dva filma koja se nastavljaju na onaj iz 1994., odakle je potekla ideja o Zvjezdanim vratima.

Otkad sam prvi put počeo gledati seriju, postao sam veliki fan i svakog petka ne mogu dočekati novu epizodu. Spektakularne scene borbi i u svemiru i na planetama, nove epizode koje uvijek donose nešto novo i nikad nisu jednolične, sasvim solidna gluma, uvijek finala sezoni koja ostavljaju gledatelja bez daha... Mogao bih nabrajati još mnogo više stvari, no lista bi bila poduža. Ovaj SF, ako ga niste još pogledali, a kamlo da niste čuli, informirajte se, nabavite sve sezone i uđite u svijet Stargatea koji po kvaliteti stoji bok uz bok sa legendarnim Star Trekom!

OCJENA: 9,0/10

Post je objavljen 29.08.2006. u 00:13 sati.