Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

8. Ljetni otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 12. 08. 2006.

Prolazi li to pomalo ljetno mirovanje. Ovaj puta nije došao Mato, ali je ovdje Daniel i Marko. Da li su time nahjavili svoje češće dolaske? Vidjeti ćemo. Marko izražava namjero da nauči podosta toga i da ozbiljnije konkurira na turnirima. Naprijed Marko! Došao nam je i Filip nakon stanke od jedne subote.
Vrijeme za razmišljanje je bilo 30 minuta po igraču i byoyomi od 15 sekundi za potez. Komi u ravnopravnim partijama je bio 6,5 poena. Partije su bile handicap po razlici u kategoriji umanjenoj za 2. Igralo se u 'Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90 sa početkom u 10:30.
Pogledajmo redoslijed ovosubotnje šestorke:

1. Mladen Smud 2. dan (Velika Gorica), 5 pobjeda
2. Matej Zakanj 5. kyu (Velika Gorica), 4 pobjede
3. Daniel Zrno 2. kyu (Velika Gorica), 3 pobjede
4. Nikola Primetica 14. kyu (Zagreb), 2 pobjede
5. Marko Vizek 19. kyu (Zagreb), 1 pobjeda
6. Filip Galeković 25. kyu (Velika Gorica – Mraclin), 0 pobjeda
Novih kategorija ovaj puta nema.
Šest natjecatelja, za naš slučaj, znači turnir od pet kola i to svak sa svakim. To je najobjektivniji sustav, jer kada svatko odigra sa svakim ne može biti pritužbi kako neko nije igrao s nekim, kao u skraćenim sustavima poput švicarskoga, koji često igramo pri većem broju natjecatelja. Pa i mcmahon je poput švicarca, ali uz startne bodove prema snazi igrača.
U prvom kolu već imamo zanimljiv susret koji bi trebao odlučivati o rasporedu pri ili na vrhu tablice u konačnom redoslijedu. Bio je to susret Daniela i Mateja. Razlika je tri kyua, a to znači nema prednosnih kamenčića i da Matej, koji je crni, daje samo pola poena komi na kraju. Matej je borben igrač i treba s njim biti vrlo oprezan. Daniel neko vrijeme nije igrao, a Matej je ipak u formi. Bila je to pobjeda Mateja za 22,5 poena. Nikola je pobjedio Marka, a Mladen Filipa.
Drugo kolo donosi parove u partijama sa po 9 prednsonih kamenčića. To govori i velikoj razlici u kategoriji protivnika. U sve tri partije pobjeđuju jači i pored velike prednsoti na početku partija. Tako Daniel pobjeđuje Filipa, Matej Marka, a Mladen Nikolu. Sve ove pobjede su bile uvjerljive.
Pred treće kolo vode Matej i Mladen sa dvije pobjede u prva dva kola. Ovaj sustav ne sparuje po kolima vodeće, već slijedi matematiku igranja svakoga sa svakim da se uredno popune sva kola partijama. Susret dvojice po kategorijama najjačih donosi treće kolo. Daniel i Mladen gdje Daniel ima crne uz komi pola poena. Mladen brzo pokazuje aktivne namjere. Danielovo neigranje i ovdje pokazuje izostanak forme. Pobjeđuje Mladen za 26,5 poena, što je prilično uvjerljivo. Matej pobjeđuje Nikolu sa 63,5 poena razlike i ostaje uz Mladena na vodstvu sa sve tri pobjede. Marko je ostvario prvu pobjedu i to protiv Filipa.
Četvrto kolo donosi borbu za pobjedu na turniru. Vodeći dvojac Matej i Mladen igraju međusobno. Tu su i četiri prednosna kamenčića u korist Mateja. Mladen zna da nesmije igrati preagresivno, kao prošlu subotu. Polako, ali aktivno i paziti na poene. Takav pristiup donosi pobjedu Mladenu. Sve u svoje vrijeme. Nasilna igra nije dobra. Nikola je pobjedio Filipa, a Daniel Marka.
Filip je morao otići kući, pa je Matej dobio bod bez borbe protiv njega. Najvažniji susret poslijednjeg kola je između Daniela i Nikole. Pobjednik osvaja treće mjesto. Mladen je sigurno prvi i igra s Markom. Nije bilo uz neku veliku nadmoć u partiji. Marko je lijepo čuvao prostore, ali je bio malo kraći izgubio za 35,5 poena. Daniel je stekao sigurnu prednost protiv Nikole, ali pod kraj čini greške i pada mu poveća grupa. Konačni obračun je samo pola poena za Daniela.
Slijedeće subote je na redu 9. Ljetni turnir. Igra se u Centru u Zagrebačkoj 90 s početkom u 10:30.
Pripremio bl. Muradenu – Luzer

Post je objavljen 14.08.2006. u 09:57 sati.