Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 109.

Pa, da pogledamo u čemu je bio štos ovaj puta. Vidjeli smo već puno raznih mogućnosti. To nam može poslužiti pri rješavanju novih problema. Često se trik iz jednoga problema koristi kao segment u drugom. Slično je i ovaj puta. Vidjeli smo kako smo rješavali tri prethodna slična problema. Ovaj puta nije baš jednako, ali se može dovesti do toga. Pogledajmo.
Crni nastoji smanjiti djelatno područje bijelome na bazi, a ujedno otkloniti mogućnost pravljenja oka na D1, nakon eventualno odigranog bijeloga na C1. Tako crni kreće s 1. C1. Centralni dio problema je sada potkrijepljen kombinacijama iz spomenutih prethodnih problema. Bijeli igra na 2. G2. To mu nudi najviše mogućnosti pravljenja očiju, ali crni prepoznaje mogućnosti koje smo imali u ranijim problemima. Slijedi crni na 3. F1.
Sada bijeli nastoji zaprijetiti stvaranjem oka na prvom redu desno od odigranoga crnoga i igra 4. G1. Odigra li bijeli još i na J2, ima sigurno oko na H1. Drugo, računa uraditi na F1 i/ili F2 i na G3.
Crni zna kombinaciju i kreće na 5. F2!!! Sada ide kombinacija, koju znamo, ili ćemo je znati, ako nas zanima. Bijeli uzima dva crna kamenčića i igra na 6. E1. Bitno je sada crnome da očuva namjeru i igra 7. F2. Odigra li sada bijeli na J2, radeći si tako sigurno oko, crni bi igrao na G3, bijeli mora na F1 uzeti crni kamen (na uzimanje igrom na G4 išao bi povratni udarac igrom crnoga ponovo na G3 i zarobljavanjem tri bijela), a sada crni odigra na G4 i sjecište na F2 ne može biti oko, jer je to zadnja sloboda od dva bijela kamena na F3 i F4. Tako bi bijelom ostalo samo oko na H1 što nije dovoljno za opstojnost.
Da se navedeno bijelome ne desi, on pokušava nastaviti s 8. F1, zarobljavanjem crnog kamenčića na F2. No i na to crni ima dobar nastavak i igra 9. G4. Sada je već sve jasno. Crni prijeti uništiti potencijalno oko bijelom nastavkom na G3, a ako to bijeli spriječi igrom na istom mjesto, crni će na J2. Bijeli ne može uraditi dva oka i svi bijeli su u ovom problemu, kao skupina, neopstojni.
Problem je iz jedne velike japanske zbirke problema, a pripremio i objasnio rješenje
bl. Muradenu - Luzer wave

Post je objavljen 14.08.2006. u 08:58 sati.