Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

BUBBA HO-TEP (2002)

Bubba Ho-Tep (2002)

Produkcija: Silver Sphere Corporation/ MGM Home Video
Režija i scenarij: Don Cosarelli
Producenti: D. Cosarelli i Jason R. Savage
Prema kratkoj priči: Joea R. Lansdalea
Skarabej specijalni efekti: D. Kerry Prior
Originalna muzika: Brian Tyler

Glume: Bruce Campbell….. Elvis Presley/Sebastian Haff
Ossie Davis………..Jack F. Kennedy
Ella Joyce………….Bolničarka
Bob Ivy…………….Bubba Ho-Tep

Film je pušten u kina 21. 09. 2003
Trajanje: 92 minute
Buđet: 1 milion $
Zarada: 2 miliona $ (prvi vikend u samo dva kina 35. 636 $)
Zarada u videotekama: 6,3 miliona $
Nagrade:
2003 godina
- pobijedio na američkom «Comedy Arts» festivalu u rangu najboljeg glumca (B. Campbell) i scenarija (D. Cosarelli)
- osvojio drugo mjesto na «Fant-Asia» filmskom festivalu u međunarodnom izboru filmova
2004 godina
- osvojio Bram Stoker nagradu za najbolji adaptirani scenarij (D. Cosarelli)
- nominiran za:
Chlotrudis nagradu (najbolji glumac, najbolji adaptirani scenarij i za najboljeg sporednog glumca – Ossie Davis); IHG nagradu (najbolji horor film); OFCS nagradu (najbolji adaptirani scenarij)
2005 godina
- nominiran na «Fantasporto» za međunarodnu nagradu fantazi filma kao najbolji film

Elvis: Moj Bože, čovječe. Koliko sam dugo već ovdje? Jesam li zaista budan ili samo sanjam da sam budan? Kako su moji planovi mogli otići tako ukrivo?
Photobucket - Video and Image Hosting
Elvis: [gledajući sebe u ogledalu, misli] Kako sam mogao spasti sa kralja rock 'n' rolla na ovo? Stari momak u domu umirovljenika u Istočnom Teksasu sa izraslinom na stojku... .

SADRŽAJ:
''- U umirovljeničkom domu ''Sahdy Rest'' u Mud Creeku, Istočni Teksas vrijeme krati i odmara se nakon teške ozljede kuka tijekom akrobacija na pozornici – Elvis Aaron Presley. Jedini problem je to što mu nitko ne vjeruje kad tvrdi da je on – The King (Bruce Campbell), jer je jednom davno kad mu je dosadila sva ta slava i zbrka oko njega se zamijenio sa svojim najpoznatijim oponašateljem Sebastianom Haffom (koji je imao tu manu da je volio drogu, a ima slabo srce), koji je nakon toga zauzeo njegovo mjesto.
Zato svi u umirovljeničkom domu misle da je on prolupali imitator koji je zbog duže kome izgubio identitet. Jedini koji mu vjeruje je ujedno i njegov najbolji prijatelj koji isto nije čist jer tvrdi da je on JFK i da nije ubijen u Dallasu kako mnogi misle, no problem je da je on afroamerikanac (kako sam kaže, kad mu je Elvis/Haff rekao da je predsjednik Kennedy bio bijelac, : ''- Oni su me obojili u ovu boju. Tako su pametni.'') sa vrećicom pijeska umjesto mozga (od atentata). I dok se Elvis bori sa impotencijom, a JFK sa mogućim urotama koje su još na snazi protiv njega (na čelu urote je pod predsjednik Johnson) u domu se pojavi egipatska mumija (Kralj Amen Ho-Tep) 3 000 godina stara u odjeći kauboja, koja se hrani dušama staraca (usisava ih kroz šupak). Nakon što Elvis preživi napad mumijinog skarabeja i bude svjedok smrti Kemosabija (još jednog Elvisovog prijatelja, koji je pošandrcao) bude odlučan sa svojim prijateljem JFK-eom uništiti mumiju. Tko će preživjeti veliki obračun - Kralj Rock N' Rolla ili Kralj Mrtvih?...''

Da li tko primjećuje na ovoj donjoj slici nasuprot Campbellu (u filmu se naravno bolje vidi) Harrison Younga, koji je glumio starog Ryana iz ''Spašavajući vojnika Ryana''(1998)?
Photobucket - Video and Image Hosting
Elvis: ''- Sanjao sam. Sanjao da mi je kita vani i da provjeravam da je ta inficirana kvrga na njegovoj glavi napunjena gnojem. Da jeste nazvao bih je po svojoj bivšoj ženi Priscilli i raskinuo bih ju drakjući ju. Ili barem mislim da bih to učinio. Snovi ti dopuštaju da misliš tako. Istina je da mi se nije dignuo već godinama....Ali što se ja brinem? Imam izraslinu na svom stojku. Kad će da služe ručak?

RECENZIJA:
'' – Ovo je jedan od najboljih horor filmova koje sam u zadnjih deset godina pogledao, a bogme ih nema puno. Također ovo je jedan od onih nisko nisko buđetnih filmova koji pokazuju da za film nije presudno da ima brdo love da bi film šljakao (vidi još: The Descent, Dog Soliders, Evil Aliens, 28 Daya Later, Ginger Snaps trilogy…).
U filmu sve štima od kadrova snimanja do montaže, pa od vrlo efektne i snažno dojmljive glume dva veterana Davisa i Campbella, također glazba u filmu se tako lijepo dopunjuje sa tokom priče da je to milina za uši (Tyler ju je upotpunio sa vrlo osobnim sjetnim i melankoličnim, ponekad tugljivim no nimalo pesimističnim tonom izraženo milozvučnim nježnim, ali energetičnim rifovima električne gitare). No, od svega toga najviše što zadivljuje je sama priča koja kao da je uzeta iz nekog žutog tiska : ''- Elvis i JFK protiv mumije stare 3000 godina, koja se hrani dušama.''
Za tu ideju je bio zaslužan teksaški horor pisac Joe R. Lansdale, koji ju je napisao još 94' i ovo je tek prvi film prema nekoj njegovoj priči. Zahvaljujući Don Cosarelliju koji je bio očaran pričom i koji se na kraju prihvatio redateljske stolice sve je sjelo kako treba, a samog redatelja vratilo na kolosijek one stare slave koju je zaslužio još davne 79' kada je režirao svoj prvjenac ''Phantasm''. Izbor glumaca nije mogao biti bolji, tako da se pitam kako bi film prošao da netko od njih nije bio u filmu. Bruce Campbell jednostavno briljira kao ostarjeli Elvis i daje nam jednu perfektnu izvedbu kojoj se niti jedna hollywoodska zvijezda nije uspjela tako blisko približiti (osim Kurt Rusella u TV filmu Johna Carpentera ''Elvis'') u interpretaciji tako jake osobe američke kulture (ja moram reći da sam gledao dosta dokumentaraca o Elvisu i moram reći da imaš dojam da je Bruce zapravo Elvis). Ovo je još jedan dokaz koliko je Bruce glumački zakinut i nedovoljno iskorišten u Hollywoodu, jer definitivno bi mogao biti bolji recimo od Jima Carreya ili Nicholas Cagea. Što se tiče Ossia Davisa starog mačka i glumačkog veterana (vidjeli smo ga dosta puta u dosta TV serija, barem ja) on je svom liku JFK uveo dostojanstvo i vrlo ozbiljnu crtu usprkos smiješnim izjavama, pa tako odlično sekundira i parira Cambellovu liku. Možda će netko filmu spočitati tromost priče, no ona za mene nije nimalo minus za film, jer to samo daje nama gledateljima da se povežemo sa Bruceovim i Davisovim likovima. Sam Cosarelli vrlo lako barata napetošću, pomalo tužnom atmosferom (najviše pri kraju filma) no niti jednom svojom zrelom režijom ne dozvoljava da pretjera sa humorom ili napetošću pojedinih scena. Za kraj bih mogao citirati Elvisa (što ocrtava cijeli film a i likove):
''- Neka sam proklet ako dopustim nekoj prokletoj, grafit švrljatorskoj i duša usisavačkoj mumiji u prevelikom kaubojskom šeširu i čizmama da uzme dušu mog prijatelja i posere ju u zahodu za posjetioce…''

p. s. – na odjavnoj špici na kraju piše "Elvis Returns in ''Bubba Nosferatu: Curse of the She-Vampires'' - starring Sebastian Huff."

Zanimljivosti u vezi filma (Trivia):
1) Elvis oslovljava svoju torbu sa medicinom '' mucho mojo'' što je naslov još jednog romana Joea R. Lansdalea
2) Prije prihvaćanja uloge Elvisa Bruce je imao samo jedno pitanje za Dona: ''- Hoćeš li pokazati penis?''
3) Tijekmo svih tih kamera, svjetla, Bruce je bio primoran da upotrijebi patku koju bolesnici koriste za mokrenje
4) Niti jedan dio u filmu ne sadrži dio Elvisove muzike ili filma (kad Elvis gleda svoje filmove i žalosno komentira kako su usrani svi do jednoga) zbog toga što su prava na njih došla pravo malo bogatstvo za otkupiti što bi ugrozilo ionako mali buđet cjelokupnog filma
5) Samo su 32 kopije filma napravljene, no neki su festivali dodatno platili da ne bi kasnili za ostalim prikazivačima

JFK:Imao me je na podu. Imao sam njegova usta na svom šupku.
Elvis: Govnojed??
JFK: Mislim da nije.
Photobucket - Video and Image Hosting
Elvis: T.C.B., baby. *(take care of business)

Elvis: Prošla su dva predsjednička izbora od kada mi se ovako dignuo.


THE SCENA:
''- Elvis (skarabeju): Čak i tako velika kučkina bubašvaba kao ti mora znati...nikad, ali baš nikad se nemoj zajebavati sa - Kraljem...''
Photobucket - Video and Image Hosting

Za kraj i sam pogled na mumiju:
Photobucket - Video and Image Hosting
Bubba Ho-Tep: [dolazi svijesti, pridiže se i progovara na drvenom Egipatskom] Eat the dog dick of Anubis, you ass-wipe!
Elvis: [prema Bubba Ho-Tepu] Come and get it, you undead sack of shit.


Počivali u miru - legende velikog i malog ekrana
Ossie Davis - 18. prosinac, 1917 - 04. veljače 2005
Harrison Young - 13. ožujak, 1930 - 03. srpanj, 2005



Post je objavljen 14.08.2006. u 04:26 sati.