Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/furuna

Marketing

PAPAJ, PAPAJ ZLATO MOJE

" Jednu za mamu, jednu za tatu, baku..." " Dok ne isprazniš tanjur , ne dižeš se od stola!" " Ako ne pojedeš , nema crtića"
Radimo li time djeci dobro ili loše. Ako je dijete zdravo ja mislim da mu činimo loše.
Debela, ugojena djeca sve su češći problem i pedijatri vrlo često , na iznenađenje roditelja, moraju savjetovati dječju dijetu. Jer, debelo dijete ne mora značiti i zdravo dijete-naprotiv! Roditelji jako pogreše nasilnim hranjenjem,( misleći da im je dijete premršavo,)želudac se proširi, navikava na punost, a suvišne , nepotrošene kalorije pretvarat će se u trajne masne stanice.Daljnje su posljedice: kičma je sve opterećenija, težina opterećuje hod, pa se čak počinju javljati i problemi sa srcem i krvotokom. Tako dijete, u većini slučajeva, osuđujete na doživotnu debljinu i mukotrpnu borbu protiv nje.

Djetetu je teško objasniti da je na dijeti, a možda čak i zvuči pomalo okrutno.Ako nije alarmantno stanje i liječnik nije odredio neku posebnu dijetu , tada je na roditeljima da krenu u borbu protiv kalorija.
Prvo moramo razmisliti o svojim navikama. Da li imamo na svakom koraku neke grickalice? Volimo li čokoladu , kolaće - da li sami nešto stalno jedemo? Ako da- nije čudno onda da i djeca to rade.
Kakve su nam navike u slobodno vrijeme? Da li poslije jela sjednemo pred televizor, malo "zalegnemo"-"da se hrana slegne"?
Promjenimo navike- : koristit će djetetu a i nama:- šetnje, odlasci u park. Glavno da se dijete kreće. Možda neki sport( prema djetetovim godinama)gimnastika, ritmika, košarka, tenis, balet, biciklizam...Važno je da se potroše nepotrebne kalorije,

Jednog dana će vam sigurno biti zahvalno!

Post je objavljen 13.08.2006. u 23:33 sati.