Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tutor

Marketing

Savjeti za ljude koji rade predloške za blog

Vidim da je izrada blog predložaka postala novi hit, pa za sve one koji i sami to žele imam neke savjete. U vašem interesu je da ih pročitate. U nastavku su i odgovori na česta pitanja.


Savjeti

  • Budite sigurni da znate što radite. Ako vam se predlošci raspadaju u Firefoxu ili Operi, ako se na šarenoj pozadini tekst ne vidi... preporučam da naučite više prije nego nastavite ljudima davati predloške sumnjive kvalitete. Pokušajte ne ponavljati iste greške koje rade svi početnici.
  • Ne kradite kod i slike. DeviantART nije galerija besplatnih slika. Pišite svoj kod, a slike nabavljajte u galerijama besplatnih fotografija - neke od njih navedene su u ovom postu. Ako vam treba HTML kostur, možete ih slobodno preuzeti ovdje.
    Uzimanje tuđih crteža bez pitanja je krađa. Svatko zaslužuje poštovanje za ono što je napravio, pa tako i crtači, slikari i fotografi! Originalna slika zahtijeva više vremena i truda nego predložak. Ako ne vjerujete, provjerite sami.
  • Kada koristite tuđe slike i brusheve, napišite odakle ste ih uzeli. Vi tražite od drugih da ne miču sa predloška link do vašeg bloga i imate na to pravo - a imaju i vlasnici originalnih slika i brusheva.
  • Optimizirajte slike. Nemojte koristiti ogromne pozadine (wallpapere) - tako se web stranice ne rade. Dizajnirajte manje headere (do 300px visine), a ostavite više mjesta za tekst.
  • Hostajte kodove na nekom besplatnom serveru (blogspremnik podržava TXT datoteke, to vam je dovoljno), naručivanje kodova preko maila ne koristi ni vama ni korisnicima - osim ako ste baš paranoični pa morate znati tko je uzeo koji predložak.
  • To što radite predloške za blog, ne znači da ste nekakva zvijezda - budite kulturni prema drugim korisnicima i onima koji dizajniraju blogove malo lošije od vas, jer uvijek ima i onih koji su od vas puno bolji. Nemojte javno histerizirati ako netko od vas kopira kod, već dotičnoj osobi pošaljite e-mail i objasnite da radi nešto što se ne smije. Ako ustraje u tome, obavijestite administratora Bloga (sporo reagiraju, ali možda nešto učine).

Česta pitanja

Kako da prikažem sliku predloška na svoj blogu?

Otvorite testni blog na kojem je predložak i pritisnite tipku Print Screen (ili skraćeno Prt Scr) [SLIKA]. Otvorite Photoshop ili neki drugi editor slika i pritisnite Ctrl + V (Paste). Smanjite sliku i hostajte ju na nekom hostingu slika pa ubacite u post.

Kako da ljudima dam kod?

Najbolje je da kod spremite kao .txt datoteku i hostajte na nekom hostingu, npr blogspremnik. Korisnici Internet Explorera morati će kliknuti na View Source da bi došli do koda, a ostali će odmah dobiti kod.

Gdje da nađem slike i brusheve?

Popis galerija slika i Popis stranica sa brushevima, teksturama i uzorcima.

Gdje da nađem inspiraciju za predloške?

Pogledajte popis stranica koje nude besplatne predloške, a nepresušan izvor inspiracije je CSS Zen Garden. Samo pazite da inspiracija ne preraste u plagijat.


Preporučeni tekstovi:



Post je objavljen 01.08.2006. u 21:44 sati.