Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nully

Marketing

TITANIC dio 2.

Znam, dugo ste čekali, ali morate imati na umu da imate posla s jako lijenom osobom, tak da… Ma da ne duljim.
• Nakon što je kapetan Smith saznao da su prošli pored sante, dao je neobjašnjivu naredbu. Naredio je da se ide s pola snage naprijed. Zašto je kapetan nastavio ploviti s oštečenim brodom i pri tome potiskivao vodu u nastale pukotine? Smith je znao, ili bar naslutio da je njegov brod oštečen; kako i koliko, to nije mogao procijeniti.
• Jedna od velikih pogreški bila je i ta da su vodonepropusne pregrade ostale zatvorene. Da su ih otvorili voda bi se ravnomjerno širila cijelim brodom i na taj način bi se usporilo tonuće i brod bi tonuo ravnomjerno cijelom dužinom, a to bi i olakšalo spuštanje čamaca za spašavanje.
• Telegrafist Titanica je u 00.15 ( 35min nakon sudara ) počeo slati pozive u pomoć. Otprilike 10 milja sjeverno od Titanica nalazio se brod Californian. Njihov je telegrafist u 23.30 isklučio radiostanicu (to već znate) ubrzo zatim u posjet mu je došao treći časnik, Grovers, koji se zanimao za telegrafiju. Časnik je pitao: ''I, koje ste danas brodove imali na vezi?'' Ne dižući pogled s časopisa telegrafist Evans mu je nezainteresirano odgovorio:''Samo Titanic.'' Tog se trenutka mladi časnik sjetio kako je prije toga jedan od časnika, pokazujući na svijetlo daleko na jugu, rekao:'' To mora da je Titanic na svom prvom putovanju!'' U potrazi za nečim zanimljivim , Govers je stavio slušalice ne bi li čuo neki signal. Iako je dobro zano Morseove znakove, o radiostanici nije znao previše. Pošto ništa nije čuo , razočarano je odložio slušalice i otišao. Tog je trenutka sat u kabini pokazivao da je prošlo 00.15 sati. Naime Govers nije navio satni mehanizam radiostanice pa zato nije ništa čuo.
• S Titanica je u 00.45 emitiran prvi SOS-poziv u povijesti.
• Evo jednog događaja koji vas bu jako podsjetil na nekaj.:) Nakon poziva na ulazak, nekoliko je žena zauzelo svoja mjesta u čamcu br.8. Među njima je bila i Ida Straus, supruga Isidora Strausa. U posljednjem se trenutku gospođa Straus predomislila. Okrenula se i vratila svome mužu. Njena je odluka bila čvrasta: ''Mi smo tolike godine života proveli zajedno. Kuda ti ideš, tamo idem i ja zajedno s tobom.''- rekla je svome mužu. Svi oko njih su bili šokirani. Uzaludno su ju pokušavali nagovoriti na promjenu odluke. ''Ne!''- odgovorila je odlučno – ''Ne dam da me se odvoji od mog muža. Mi smo zajedno živjeli 40 godina i tako ćemo zajedno umrijeti.'' Nakon toga su čak dopustili gospodinu Strausu da uđe u čamac ali on nije htio ići prije ostalih muškaraca. Nakon toga su se uputili preko palube do ležaljki za sunčanje i tamo su zajedno dočekali smrt.

Ima toga još…u sljedećem postu.:D

opis slike


Post je objavljen 13.08.2006. u 12:35 sati.