Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spiritusdae

Marketing

zakinuti članak o maratonu

evo kako sam obećo nešto o maratonu ali kako se meni ne da piskarat ja sam zakino jutarnji za jedan članak pa ako vam se čita čitajte ali jedno upozorenje nemojte zaspat dok budete čitali

Start utrke je 12. kolovoza u 17:00 sati pod mostom u Metkoviću.
U Metkoviću 12. kolovoza počinje 9. 'Maraton lađa', najmasovnije natjecanje veslača u Hrvatskoj i šire. Hvalevrijedna manifestacija koja ima za cilj očuvanje i otrgnuće od zaborava stare izvorne neretvanske lađe.
Povijest manifestacije seže u 1998. godinu kad je održan prvi 'Maraton lađa' i tom je prilikom sudjelovalo 18. ekipa, da bi sljedećih godina taj broj narastao na 30. ekipa, što na samom startu stvara fantastičan doživljaj. Maraton se održava jednom godišnje druge subote u mjesecu kolovozu, start maratona je pod mostom u Metkoviću, a cilj je 22 500 metara nizvodno u Pločama.
Pravila su jasno određena, posada broji 10 veslača, bubnjar i kormilar s time da je dozvoljena zamjena veslača u Opuzenu do 6. novih veslača tako da je maksimalan broj veslača 18. Lađa isto tako mora biti tradicionalnog oblika i prema dimenzijama propisanih pravilnikom sa točno utvrđenim brojem i dimenzijama rebara. Trup lađe mora biti od drveta, sa točno određenom debljinom daske.
Posade su na prvim maratonma morale biti sastavljene od ljudi isključivo koji žive u dolini Neretve, međutim radi popularizacije samog događaja to su znatno proširili i kao ograničenje postavili samo uvijet amaterizma. Zahvaljujuči tome do sad su nastupile dvije posade naših iseljenika iz Australije i jedna ekipa iz hrvatske manjine iz Italije.
Pobjednička ekipa dobiva zlatne medalje, prijelazni pobjednički štit kneza Domagoja težak 27 kilograma i manji štit u trajno vlasništvo te novčanu nagradu. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa dobivaju medalje te manje štitove u trajno vlasništvo kao i novčane nagrade. Na kraju ne zaboravimo naglasiti da se Maraton lađa odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske.

Post je objavljen 12.08.2006. u 22:11 sati.