Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lifeissgoood

Marketing

vjeverice

Danas sam vam odlucila malo pisati o vjevericama....da pocmem....

Image Hosted by ImageShack.us

Vjeverica je maleni glodavac siva ili smeđa krzna,čiji je rep gotovo isto toliko dugačak kao i tijelo.Živahna je i brza,neprestalno u pokretu jureći uz deblo,silazeći s njega ili skačući s grane na granu.Na najmanji neobican zvuk smjesta ce pobjeci.U jesen sprema zalihe hrane za zimu.zakopava ju u zemlju otprilike 20 cm ispod površine,na razlicitim mjestima.kasnije ce ih pronaci,ali na neka ce sklonista zaboraviti.Tu moze izrasti novi hrast ili orah.
Vjevericini zubi neprestalno rastu.Ona stoga stalno gricka ljesnjake ,orahe,zir, mladice i koru drveca kako bi ih "potrosila".Plodove drzi prednjim sapama,a ljusku zdrobi zubima.

Image Hosted by ImageShack.us
NJihovi repovi su im vrlo korisni.Štite ih od sunca i kiše, a i pomažu im održavati ravnotežu dok skaču s jedne grane na drugu.Ako, u slucaju opasnosti moraju skociti s velike visine,repovi im služe kao padobrani.
Image Hosted by ImageShack.us
Vjeverice imaju prekrasne repove:guste i uvijek lijepo "pocesljane".Toj je bez sumnje
razlog što su naučnici ovoj životinjici dali latinski naziv Scirius,što znaci "rep koji pravi
sjenku.Vjeverice su prave akrobate.Bježeći od svog smrtnog neprijatelja,kune zlatice,ova životinjica može da skoči u vis i po 20 METARA.
zive u vrlo udobnim gnijezdima koja same naprave.To su loptice na granama,iznutra šuplje i obložene mahovinom i perjem.Ponekad imaju i ulazna vratašca,a smještena su na najviše grane drveća.

Post je objavljen 12.08.2006. u 18:50 sati.