Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenjak

Marketing

Život i smrt u zoološkom

Negdje u ovo doba 1999., rođak mi je ispričao o stradanju egipatskih šišmiša u zoološkom. Zoološki je inače izuzetno čudno mjesto, ne toliko zbog nesretnih beštija koje tamo glume big brother show a da ih nitko nije ništa pitao, već zbog ljudi koji tamo rade. Nije u pitanju samo notorni Capo, već i njegovo osoblje. Rođak mi se dugo žalio na kolege: čuvara zmija koji stalno onanira, veterinarskog tehničara koji paradira u maskirnoj uniformi i brije si u bradu da je 'na terenu', dvojicu švercera koji koriste prostor zoo-a za svoje operacije... Ali najluđi je, pričao mi je, bio obožavatelj Ctulthua, inače student teologije i vegetarijanac, kojeg je usred noći zatekao kako kolje zečeve.
- Ali, ti si vegetarijanac?
- Da, jesam, ali moram...

Uglavnom, Capo je smislio da se proslavi međunarodni dan šišmiša. Da se to obavi, morali su prvo očistiti kavez u kojem je polagano skapavalo jato od stotinjak egipatskih netopira. Naređenje - izvršenje. Veterinar-terenac ih je naprosto prebacio u susjednu rupu. Ali, kako nikad nije bio veterinar, nije znao da egipćani ne podnose hladnoću... Uglavnom, jadna je zvjerad tijekom noći poumirala od zime, pa su on i njegov podoficir morali u Maksimir naloviti običnih šišmiša da proslava ne propadne.

Grizli Adams me je ohrabrio da napišem nešto o tome za novine. Ali kako pronaći živ jezik? Došao sam u šišmišarnik i pitao terenca i podoficira da mi pokažu beštijice.

- Nešto ih malo ima za toliki kavez.
- Da, malo, da, malo, malo...

Nadležnog urednika tog vikenda, Damira, ta je priča pogodila upravo u osjećaj za smiješno, pa ju je šlagirao iako smo se u to vrijeme trudili biti 'ozbiljni'. Rođak mi se tri dana nije javljao na telefon.

- Pa šta je?
- Budalo! Podoficir i obožavatelj Ctulthua su dobili otkaze!
- Pa neka, kad su pobili jadne životinje...
- Nisu oni, nego terenac!
- Pravda je ćorava...

Post je objavljen 12.08.2006. u 17:01 sati.