Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cortesia

Marketing

Love is...

Uvik kad nekome kažem da skupljam sve što se tiče "Love is…" , ljudi me čudno gledaju. Kad kažem da se radi o stripu sa dvoje likova koji su najčešće goli i govore nam što je ljubav, nekima je jasnije o čemu se radi. Al da svima bude jasnije krenimo od početka.

O autorici

Autorica ovog stripa je Novozelanđanka Kim Grove. I sam njen život dirljiva je ljubavna priča. Kim je sa 19 godina napustila Novi Zeland kako bi putovala pa svijetu. 1967. g. imala je 25 godina i živjela je u Kaliforniji. Svog budućeg supruga, Talijana Roberta Casalia, proizvođača kompjutera, upoznala je slučajno u losanđeleskom skijaškom klubu gdje su oboje učili skijati. Tada je Kim crtala skice svojih smiješnih događaja sa skijaških staza. Roberto ju je poticao da nastavi s crtanjem. Tada Kim počinje crtati crteže kojima izražava svoje osjećaje prema Robertu. Ostavljala je crteže na mjestima na kojima bi ih Roberto mogao lako pronaći. "Roberto je bio ljubav moga života. Počela sam raditi crteže da izrazim svoje osjećaje… Ostavljala sam ih ispod njegovog jastuka… Nakon što smo se vjenčali, kazao mi je da je sve crteže sačuvao.", rekla je Kim.
Kim i Roberto su se vjenčali 1971. g. nakon četiri godine hodanja. Robeto je sve Kimine crteže koje je sačuvao pokazao dnevnim novinama Los Angeles Times i oni odlučuju izdati strip. I tako je sve krenulo. Strip postaje vrlo popularan.
Kim sebe nikada nije smatrala umjetnicom. U rujnu 1981. g. u intervjuu koji je dala Cartoonist Profilesu kazala je: "Da sam imala izbora, postala bih pisac romantičnih pjesama… Nisam postala pisac pa sam se morala izraziti na drugi način… Počela sam crteti djevojku koja je trebala predstavljati mene, a kasnije sam dodala momka koji je razlog svemu što osjećam (Roberto)… Inspirirale su me pjesme Toma Jonesa, Shirley Bassey i Neila Diamonda." Šest mjeseci nakon vjenčanja Kim i Roberto su se preselili u Englesku zbog Robertova posla. Kim je rodila sina Stefana, a zatim i Daria. Stripu je rasla popularnost i Roberto je postao njen poslovni menadžer. Neki su smatrali da strip vrijeđa žene jer ih prikazuje kao djetinjaste i naivne s jednom funkcijom – da služe muškarcima. Kim se s tim nije slagala, a jedan od glavnih argumenata joj je bio taj što je strip bio vrlo popularan.
1975. g. Robertu je otkriven neizlječiv rak. On i Kim pokušali su tada dobiti još jedno dijete, ali zbog Robertove bolesti nisu uspjeli. Otišli su kod specijalista za umjetnu oplodnju i zamrznuli Robertovu spermu. Iste godine Kim započinje suradnju sa crtačem Billom Aspreyem koji na stripu radi i danas. Nakon Robertove smrti, 1976. g., Kim pada u deprsiju, pati od čestih migrena, ima noćne more. Treće dijete, sina Mila, Kim je rodila 1977. g. nakon brojnih neuspjelih pokušaja umjetne oplodnje. U sedamdesetim godinama (a kod nas ni danas :smijeh) nije bilo lako biti samohrana majka pa je Kim, da bi izbjegla ogovaranja, ispričala svoju priču londonskom listu Daily Mail.
Kim je umrla 18. lipnja 1997. g. u 55. godini života, u svom domu u Surreyu (Engleska). Njen najstariji sin, Stefano, naslijedio je Minikim, kompaniju koja posjeduje prava i licencu za izdavanje stripa. Osim samog stripa, danas su popularni i ostali proizvodi s Love is…likovima, npr. šalice, odjeća, pisaći pribor, knjige, gumene lutkice, nakit itd.

O stripu

Strip se sastoji od jednog okvira. U gornjem lijevom kutu uvijek stoji fraza "Love is…". U sredini se nalazi crtež, a na dnu tekst koji nam kazuje što je ljubav. Jedan strip neovisan je o drugome, ne postoji serija. Glavni likovi su muški i ženski lik koji nemaju imena. Muški lik ima kratku tamnu kosu, a ženski dugu i svijetlu. Javljaju se u različitim fazama veze: kao momak i djevojka, kao muž i žena, sa djecom ili bez njih. Žensko dijete na crtežima ima tamnu kosu, a muško svijetlu (obrnuto od svojih roditelja). Djeca su uvijek prikazana u osnovnoškolskom uzrastu, nikad kao tinejdžeri. U nekoliko stripova pojavili su se i roditelji ženskog lika. Oboje imaju svijetlu kosu i bore na licu. Roditelji muškog lika nikad nisu prikazani, ali u jednom stripu par posjećuje njihov grob. Likovi su najčešće prikazani goli, ali bez seksualnih obilježja. U odjeći su prikazani samo u određenim situacijama: na skijanju, na vjenčanju, pri primanju diplome,…
U epizodi Simsona, nazvanoj "Milhouse Divide", Homer Milhouseovim roditeljima koji se rastaju tumači strip i kaže da strip govori o dvoje golih osmogodišnjaka koji su oženjeni. Strip se spominje i u Gilmoricama, kada Lorelei govori Rory da su njih dvije povezane kao dva gola Love is… lika.
Najpopularnijim Love is… crtežom smatra se crtež iz 1972. g: "Love is… being able to say you are sorry."
Direktor promocije Los Angeles Timesa procjenjuje da strip danas izlazi u više od 100 novina širom svijeta i preveden je na više od 25 svjetskih jezika. Velik je broj kolekcionara (uključujući i moju malenkost) koji skupljaju sve i svašta u vezi s ovim stripom. Ma 'ko može odolit ovoj dvojici preslatkih golaća i njihovom optimizmu?



Post je objavljen 12.08.2006. u 15:34 sati.