Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tribunj

Marketing

..magareće trke...

..za danas malo o našim tovarećim trkama...Prije nešto više od pola stoljeća, 1952. godine, tribunjski su studenti za vrijeme ljetnih praznika koje su provodili u rodnome mjestu, organizirali utrku magaraca. Utrka je ubrzo postala tradicionalna, te se od 1957. godine, s nekoliko prekida,od kojih je najveći bio u razdoblju rata održava svake godine sve dodanas.
Svake godine prvog dana mjeseca kolovoza (VIII), održavaju se tradicionalne tribunjske trke magaraca na poznatoj tribunjskoj rivi... Ove godine to su bile 39. trke po redu...
Image Hosted by ImageShack.us
Na magarcima jašu samo muškarci koji su iz Tribunja..to znači da furešti se ne mogu natjecati...
Jahači su obučeni u narodnu nošnju. Pobjeđuje tko prvi dođe na cilj...ali to baš nije tako jednostavno..Ne kaže se uzalud nekome da je tvrdoglav ka tovar... Trka se izvodi oko starog sela(tj.otočića). Po meni je to jedna od najjačih fešta i atrakcija na Jadranu..
Image Hosted by ImageShack.us
Ove je godine bilo oko 10 000 posjetitelja, bar tako se kaže....Po treći put je pobjedio Ivan Durmanić jašući nepobjedivu magaricu Rajku koja je za ovu prigodu u čast gradonačelnice Vodica Branke Juričev-Martinčev dobila ime - Lijepa Branka. Lijepa Branka stigla je na cilj ispred magarca Napalm Bombe s jahačem Nikolom Jabukom i magarice Sonje s jahačem Antonijem Perkovim, dok je preostalih devet tovara znatno zaostalo.
Image Hosted by ImageShack.us
Pobjednik trke dobio je trofej "Tribunjskih magarećih utrka" i nagradu od 500 eura. Nije loše ?
Image Hosted by ImageShack.us

A sad neke zanimljivost vezane uz trke...
Prije par godina , uoči trka u Tribunj je došla neobična obitelj. Mlađa žena i muškarac i trogodišnja djevojčica , stigli su pravo iz Švicarske na magarcima.Za Tribunj su doznali sasvim slučajno. Jednom na internetu, a poslije im je neki čovjek u Otočcu rekao kako se uskoro tamo održavaju utrke magaraca. I tako su odlučili doći do nas.. Ali zamislite...NA TOVARIMA IZ ŠVICARSKE...koji je to put bio...

Velike tribunjske magareće utrke organizira udruga "Hrvatski tovar".Zahvaljujući Društvu za zaštitu magaraca, Logorun, otok pored Tribunja postao je, prvi u svijetu, rezervat za magarace.
..ali o udruzi "Hrvatski tovar"nekom drugom prilikom...


Post je objavljen 12.08.2006. u 13:33 sati.