Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Farmeri i povećani rizik tumora prostate

agriculture.com
(slobodni prijevod by Paor)


Image Hosted by ImageShack.usAllenu Lashu, dobropoznatom poljoprivrednom financijskom stručnjak u AgriSolutions Inc. je nedavno dijagnosticiran tumor prostate. To ga je potaklo da počne proučavati tu bolest.

Dvanaestogodišnja studija o zdravstvu u poljoprivredi pokazuje veću učestalost tumora na prostati među farmerima (posebno onim koji rade s pesticidima) za razliku od ostatka pučanstva. Istraživanja u Iowi i u S. Karolini govore o 26% većem riziku za radnike koji rukuju s pesticidima.
...

Lashov tumor se ne može usko povezati u vezu s pesticidima, ali njegova majka i sestra su već bolovale od jedne vrste tumora. Isto tako zna se da je njegov djed umro od raka prostate. Znači da se u ovom slučaju može posumnjati na genetsku predodređenost k oboljenju te vrste.

Upozoravajući znak mogućeg tumora prostate je benigno povećanje prostate. Kad je njegovom djedu dijagnosticiran rak, fizikalni (rektalni) pregled je bila jedina mogućnost.

PSA test je jednostavan i jeftin

Danas pak, Lash ima mogućnost da obavi specifični antigen-prostata krvni test (PSA).
"Najvažnije je da se s testiranjem započne što prije, kaže on. "PSA test bi trebalo započeti najmanje 5 g. ranije nego inače preporučeni rektalni pregled."
Početak PSA testiranja bi ztrebalo započeti oko 40-te, a preko 50-te bi se trebalo testirati svake godine.
Lash kaže da je njegov PSA rezultat bio 1,7 u 1998.g.,2,3 u veljači 2004.g., a u srpnju iste godine 3,8 (preko 4,0 bi bilo previsoko za njegove 62 godine).

Prošlog proljeća je potaknuo dvoje svojih zaposlenika na isti pregled. Njihov rezultat je bio zabrinjavajući - 7,06. 2oo4.g.
New England Journal of Medicine studija je pokazala da veliki PSA rezultat može identificrati najopasnije vrste tumora.

Lash je zatražio biopsiju. "Dobra vijest je da tek svaka 12-ta biopsija biva pozitivna, a loša novost je da je moja jedna od tih 12".

Mogućnosti za tretman ranog tumora prostate su različiti: ovise o dobi, PSA rezultat, općem zdravlju i individualnoj biopsiji...
...














Post je objavljen 11.08.2006. u 21:53 sati.