Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

(4)

predbračni ugovori su bili nezaobilazni dokument pri sklapanju vjeridbe. uredno su verificirani, a često i nostrificirani u slučajevima kad su sklopljeni u nekoj drugoj državi ili gradu. njima se je formalno stvarala međusobna obveza kojom će, kad se za to steknu potrebni uvjeti, sklopiti bračna zajednica između supotpisnika ugovora. ugovorne stranke su u ime budućih bračnih partnera mogli biti: njihovi očevi, braća; majka (iznimno ili zajedno s braćom ukoliko otac nije bio živ), stričevi i ujaci, rođaci ili čak samo neka ovlaštena osoba, ali u ime i za račun neke od stranaka.

predbračni ugovor bio je jedan od najvažnijih zaloga dobroj bračnoj zajednici u prvom redu. bio je to pravni akt, zakonski valjani dokaz u slučajevima kad bi koja od supotpisanih stranaka imala problema ili pravila probleme u zajedničkom životu. predbračni ugovor je bio svojevrsni poslovni sporazum sklopljen u ime malodobne djece, koji im je osiguravao budućnost i samostalnost u kasnijem zajedničkom životu. za taj dio, samostalnosti i sigurnosti u braku, najveću ulogu je igrao ugovorom dogovoreni miraz.
neki autori spominju kako je visina miraza često bila presudna u odabiru partnera (ovdje se pod partnerom ne isključuje ni jedna strana u braku), zatim podrijetlo, ime obitelji, imovno stanje i procijenjena stabilnost imovine.

miraz je donosila žena u novcu, zlatu, nekretninama. bio je detaljno do sitnice popisan, tako da se točno znalo što je čija imovina.
naime, miraz je bio neotuđiv dio imutka žene u novoj zajednici.
da ne bi bilo pogrešnog shvaćanja ovdje napisanog dijela o mirazu, bez kojeg nije bio moguć predbračni ugovor niti brak (osim iznimno u praksi), valja pripomenuti da je za ukupnu vrijednost miraza žene, muškarac morao imati pokriće u svojoj imovini. znači, garantirao je najmanje u tolikoj protuvrijednosti.
pojednostavljeno to bi to izgledalo kao pokriće u depozitu narodne banke za izdane novčanice ili vrijednosne papire. dakle ulazak miraza u obiteljsku zajednicu zajedno s ulaskom žene, povećavalo je imutak toj obitelji: s mirazom se moglo raspolagati u poslovne svrhe, ali ga se nije moglo okrnjiti, niti dirati u njegovu glavnicu.




Post je objavljen 10.08.2006. u 10:36 sati.