Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

(12)


to bi u najkraćim crtama bilo ono što se je odnosilo na brak i ono što mu je prethodilo. najviše sam mjesta posvetila mirazu, jer je to statutarna kategorija u poglavljima koja obrađuju nasljedno i staturano pravo.

miraz je bio razlogom sklapanja bračnih ugovora. on je bio imovinska kategorija i najčešće preduvjet braku. ne samo što su izgledi žene bez miraza na udaju, a time i društveni položaj, bile minimalne, nego je on značio njezinu materijalnu sigurnost tijekom cijelog života, posebno sigurnost njezine djece kao nasljednika tog miraza. jer samo u rijetkim, iznimnim slučajevima (osim pučanki), žene nisu stjecale sredstva za život osobnim radom. to je bila uloga muškarca. zato je posebno istican značaj miraza. o njegovom izuzetnom značaju svjedoči i činjenica da se kaznenoj mjeri oduzimanja miraza pribjegavalo samo u slučajevima teških prekršaja žena, primjerice dokazanih preljuba.

o nepovredivosti miraza (dio rimskog prava), pak, govori jedan drugi podatak.
u slučaju bankrota, ostavljena je mogućnost da žena izvuče svoj ulog iz zajedničkog posla koji je propao, ako može dokazati da je to mirazni depozit. dakle, poštovalo se pravo namire najprije miraza, a tek onda naplate dugova. dokaz je bio predbračni ugovor.




Post je objavljen 10.08.2006. u 09:39 sati.