Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

(13)


Image Hosted by ImageShack.us
snimak d 2006.

Ona daje suglasnost slabim glasom ili klimanjem glave, kao što je običaj nevjesta, a katkada joj žene koje stoje uz nju polože ruku na glavu i saviju je. Potom pristupa mladoženja, pred kojim ide jedan dječačić noseći u rukama upaljenu voštanicu i vjeri je zlatnim prstenom, ali bez ikakva pozdrava, osim sasvim ispod glasa. (…) Mladoženja šalje neke momčiće, mladiće, plemenite žene i djevice, da uz svirku truba i frula dovedu mladu. (…) Jedna sluškinja lica pognuta do zemlje, u rukama nosi dugački skut njezine haljine (…) Svi mladoženjini uzvanici i uzvanice idu naprijed i časte se na svadbenoj gozbi. Uzvanici nevjeste i njezinih roditelja odjeljuju se i gladni vraćaju svojim kućama. (…) Nevjesta na gozbi ne jede, već se prije okrijepila dobrom hranom u očinskoj kući i opet će kasnije u sobi. (…) Osmoga, pak, dana nevjesta je pozvana u roditeljsku kuću, gdje joj pripravljaju ukusnu i raskošnu gozbu. (…) Ako netko dobro razmotri ovaj slijed stvari, prepoznat će u njemu poštenje, uglađenost, utješnost, radost i veselje, ali i raskoš svadbe. (…) udovac udovicu dovodi u sumrak, s time da izostaju sve pređašnje svečanosti. (filip de diversis).

za udovac koji dovodi djevicu, obred je isti, ali bez zvukova trube. kad je u pitanju udovica i neoženjeni muškarac, obred je isti, samo što ona ne nosi krunu s bijelim cvijećem.

napomena: fotografije su moje (privatne) i ne mogu se prenositi. korištene su samo kao ilustrativni materijal, pripadaju kraju 19. i početku 20. stoljeća.


(kraj)




Post je objavljen 10.08.2006. u 09:01 sati.