Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tableta

Marketing

kronična križobolja i išijas-LUMBOISHIALGIJA

Gotovo su svi barem jednom u životu osjetili što je to lumbago ili probadanje u donjem dijelu leđa.

Križobolja(LUMBAGO)- -naziv je za bol u slabinskom dijelu kralježnice, odnosno-križima.Bol može biti žestoka ili pak umjerena i povremena, pojavljuje se postupno ili naglo, i nažalost ,često seponavlja.Uslijed uklještenja živca kuka, u nekih se bolesnika bol širi iz križa uzduž cijele noge, sa stražnje strane sve do stopala-išijas.

UZROCI:
-makroklimatski-(promjena vremena)- dovode do podražavanja osjetnih živčanih krajeva uzrokujući pojačanje bolova
mikroklimatski-(radno okruženje)- osobe koje rade u toplom manje se tuže na bol od onih koji rade u hladnim uvjetima.

LIJEČENJE:
poštedno-(neoperacijsko)-u kautnoj fazi bol se suzbija analgeticima, nesteroidnim antireumaticima, lkalnim blokadama kortikosteroidima.
u toj fazi ne reagiraju svi jednako na toplinsku terapiju i terapiju masažm. Nekim ljudima ta terapija više škodi nego koristi. U kroničnoj boli masaža i toplinska terapija sigurno pomažu.

Lijek izbora u toj fazi je DEEP-HEAT- u obliku spreja, obloga ili kreme. Naneseni na kožu utrljavanjem, poboljšavaju cirkulaciju i opskrbu kisikom putem penetrirajuće topline što omogućavabolju ishranu bolnog područja, smanjuje napetost u mišićima te brzo i učinkovito smanjuje bol.

operacijsko-ukoliko ovi oblici neoperacijskg liječenja križobolje ne dovedu do smanjenja bolova- potreban je pregled neurokirurga koji će odlučiti o potrebi i mogućnosti operacijskog liječenja.

Post je objavljen 09.08.2006. u 23:55 sati.