Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kova89

Marketing

Crni džek otišao u legendu:

­Slavko Brankov 1951.-2006.
Iako su svi znali da je teško bolestan, sve do pretprošle noći u 2.30 postojala je nada jer je Slavko Brankov bio poznati borac i optimist. Nije izdržao. Ostala je legenda o Crnom Džeku, 250 uloga u kazalištu i na filmu, 400 radijskih drama...- Službeno priznajem da sam bolestan, ali privatno - ne, kazao je u sebi svojstvenom stilu Slavko Brankov jedva četiri mjeseca prije smrti. Uostalom, uvijek energični Brankov (rođen u Varaždinu 19. svibnja 1951.) nije imao vremena za bolovanje: intenzivnu kazališnu karijeru počeo je na daskama Gavelle punih pet godina prije nego što je 1976. diplomirao glumu na zagrebačkom ADU. Imao je više od 250 uloga, od toga preko dvadeset glavnih, što u kazalištu, što na filmu. Glumio je i u čak 400 radijskih drama. Široj publici ipak je najpoznatiji po ulozi Crnog Džeka u popularnim "Smogovcima". Kazališni znalci pamtit će i njegovu interpretaciju Čaruge u istoimenoj drami Ivana Kušana. Glumio je i u filmovima "Vrijeme za...", "Gospa", "Transatlantik", "Ajmo žuti", a pojavljivao se i u brojnim TV serijama. U uvijek rado gledane "Smogovce", prema vlastitom priznanju, upao je slučajno. Redatelj Milivoj Puhlovski konzultirao je Brankova radi pronalaženja glumca za ulogu Nosonje.
- Ja sam se sjetio Đorđa Rapajića. Nakon nekoliko epizoda Puhlovski me zvao jer treba nekoga da glumi fakina, Crnog Džeka. Tako sam ja došao u 'Smogovce’ te s njima ušao u legendu - objašnjavao je Brankov.
I uistinu, otišao je. Izgubili smo glumca za kojega je redatelj Mario Kovač kazao kako je riječ o jedinoj osobi kojoj priznaje da je veći kazališni "junkie" od njega. Kako god, Slavkovim kćerima, 33-godišnjoj Dunji i 12-godišnjoj Teni te dragoj mu Lei, ostaje mnogo razloga za ponos.
Remek-djelo
U predstavi "I to ljudi govore" iz 1977. ostvario je jednu od najdojmljivijih uloga u kazalištu. Riječ je o monodrami koja je odigrana preko 800 puta, a premijerno je izvedena davne 1976. godine. Otad je stalno na repertoaru.
Kazalište
Slavko Brankov intenzivnu kazališnu karijeru počeo je na daskama Gavelle punih pet godina prije nego što je 1976. diplomirao glumu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. U kazalištu i na filmu imao je više od 20 glavnih uloga.
Smogovci
Ulogu života, Crnog Džeka u kultnoj seriji Hrvoja Hitreca i Milivoja Puhlovskog, Brankov je dobio slučajno, nakon što je kolegu Đorđa Rapajića preporučio za ulogu Nosonje. Sam je dobio ulogu koja ga je proslavila.

by:kova

Post je objavljen 09.08.2006. u 23:20 sati.