Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Sv. Edith Stein

Danas je blagdan sv.Edith Stein.Ona je novija svetica,izuzetno pametna žena, intelektualka,doktorica znanosti iz filozofije,koja je rođena kao Židovka,ali je slaba marila za vjeru i postala je ateistkinja,da bi u 31.godini obratila se,prešla na kršćanstvo,postala časna sestra karmelićka (to podsjeća pomalo na Editu Majić).Budući da je židovskog porijekla,nacisti su je deportirali u Auschwitz,gdje je ubijena.
Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je zaštitnicom Europe zajedno sa sv.Brigitom i sv.Katarinom Sijenskom.

Image and video hosting by TinyPic

Edith Stein (sv. Terezija Benedikta od Križa) rođena je 1891. godine u Wroclawu, u današnjoj Poljskoj, u ortodoksnoj židovskoj obitelji. Nakon položenog doktorskog ispita iz filozofije postala je asistentica znamenitog njemačkog filozofa Edmunda Husserla.
Ta filozofija bez filozofske problematike, bez metafizike, nije mogla zadovoljiti težnju Edith Stein za apsolutnim. Jedne večeri, kad je bila sama, uzela je iz prijateljičine biblioteke Život Svete Terezije Avilske. "Počela sam čitati, bila sam odmah očarana i nisam prestala dok nisam došla do kraja. Kad sam zatvorila knjigu, rekla sam sama sebi: 'To je istina.'"
Sutradan je kupila Katolički katekizam i Rimski misal. Na Novu godinu 1922. primila je sveto krštenje i uzela ime Tereza - Hedviga. A ona je otišla u Bratislavu da priopći majci svoj prijelaz na katoličku vjeru. Kleknula je pred nju i rekla jednostavno: "Majko, ja sam katolkinja." Učinak tih riječi bio je potresan. Prijelaz Edithin na katoličku vjeru značio je za gospođu Stein najgore: otpad od vjere otaca, prekid sa svim tradicijama židovstva, duhovno otuđenje koje je neminovno imalo nastupiti između nje i njene kćeri. Ali poznavajući beskompromisni karakter Edithin uvidjela je da su svi prigovori, ljutnja ili proklinjanja uzaludni i u apsolutnoj nemogućnosti išta izmijeniti na stvorenoj situaciji, prekrila je lice rukama i počela plakati. Plakala je i Editha. Nježno je ljubila svoju majku i žao joj je bilo zadavati joj bol. Znala je da će odsada ona i majka biti dva svijeta koji se nikad neće moći razumjeti: tipični primjer sudbonosnog nesporazumijevanja između Crkve i Sinagoge, koje traje već dvadeset stoljeća, a koje u individualnim slučajevima dovodi do duboko tragičnih zapleta. Ipak, nije došlo do potpunog prekida između Edithe i njezine majke. Jedna gospođa, koja je dobro bila upoznata s obitelji Stein, tumači to ovako: "Ja sam osvjedočena da je promjena koja se dogodila s Edith i koja je kao nadnaravna sila odsijevala iz čitavog njenog bića, morala razoružati i gospođu Stein. Kao bogobojazna žena osjećala je ona, a da to nije ni shvaćala, ono nešto sveto, što je izbijalo iz njezine kćerke, pa iako je njezina bol bila izvanredno velika, uviđala je jasno svoju nemoć da se bori protiv tajni milosti..."
Godine 1933. ušla je u karmelićanski samostan u Kölnu i uzela ime sestra Terezija Benedikta od Križa. Pet godina kasnije bježi pred nacistima u Nizozemsku, odakle je 1942. godine deportirana u nacistički koncentracijski logor Auschwitz gdje je ubijena iste godine.
Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je 1998. svetom, a 1999. suzaštitnicom Europe.



Post je objavljen 09.08.2006. u 23:12 sati.