Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thelookoflove

Marketing

moja ljubav... kava...

ciao! Nikad neznam koji naslov napisat... koji ce mi k*** naslov!!! mislit cete da sam nervozna i zivcana ali ne nisam ne... sve ok...
oprostite za prekjucer ili kad vec ali sam bila stvarno umorna a znam i zasto... dobila sam temperaturu... ali vec sam bolje, tj nemam je vise, ali ipak ce se jos danas cuvat...
uglavnom... neznam sta da vam pisem... frendovi iz rijeke su svi negdje tako da mi nema drustva, oni iz italije su u italiji... brat se vratio na posao jos u ponedeljak... tako da ga vidim samo na rucku i onda ide radit vrati se, ode spavat jer je mrtav umoran, spava do podne, ruca i opet isto... decka nemam... na televiziji nema nista... na netu jos manje... u video mi se neda... more nevolim bas pretjerano (ovo u rijeci... da idem malo dalje nebi izlazila iz njega)... u gradu nema nista.... ne vidim svrhu mog zivota... :)
zezam se nije meni tako ni lose... ipak je uvijek kraj mene, kad mi zatreba, moja best frendica... KAVA... obozavam kavu... ovisim o kavi... tako je fina... tako lijepo mirisi... mozes ju pit svugdje... ljeti i zimi... ah... vidite mogla bih pisat o kavi... hmmm... ali bilo bi vam dosadno... a mozda malo... toliko mi je puta pomogla... mogla bi joj posvetit mali postic... ha?!... ajd... ali u kratko...


Malo povijesti...
Priča o kavi počinje u Sjevernoj Africi, točnije: u današnjoj Etiopiji. Legenda kaže da je mladi pastir Kaldi primijetio da se njegove ovce ponašaju vrlo čudno nakon što se najedu crvenih plodova stanovitog grma. Znatiželjan, Kaldi ih je kušao i sam, i otkrio kako mu ti plodovi vraćaju energiju i čine ga življim. Svoje je otkriće podijelio s koptskim redovnicima u obližnjem samostanu. I njima se kava dopala, pa su počeli sušiti plodove i transportirati ih u udaljenije samostane. Plodove bi natopili u vodu, kasnije bi ih pojeli, a napitak bi pili jer im je, tvrdili su, omogućavao bolju koncentraciju pri molitvi. Ubrzo se pročulo da postoji biljka koja daje energiju, a otprilike u isto vrijeme afrička plemena su radila energetske "čokoladice" od kave i životinjske masti.

Kava zatim prelazi Crveno more i stiže u Arabiju odakle dolazi kava kakvom je danas znamo. Oko 1000. godine prvi put je napravljen napitak od pečenih zrna kave, a do 13. stoljeća muslimani su je počeli piti iz religioznih razloga. U Europu prvu kavu donose mletački trgovci. Prodavala se u ljekarnama. Zvali su je ghaweh (arapsko vino), a češće "đavoljim napitkom". Mnogi su smatrali kako bi je Papa trebao zabraniti, no Papa Klement VII (17. st.) već je postao zagriženi kavoljubac, pa ju je blagoslovio i nazvao istinskim pićem kršćana.

Pohod kave na Europu započeo je iz Nizozemske. Kavane su postale središtima društvenog života. Uz kavu su se plele zavjere na francuskom dvoru, podizale revolucije (bostonska čajanka u kavani Kod Zelenog Zmaja), pisale knjige (Voltaire, Balzac), skladale kantate (J. S. Bach "Kava kantata", 1743.), a savršenu formulu kave izrekao je veliki državnik Talleyrand: "Crna ko vrag, vruća kao pakao, čista kao anđeo i slatka kao ljubav."

Zahvaljujući mladom francuskom kapetanu koji je grm pazio i mazio, kava je 1700. doputovala i do Amerike. Taj grm, kasnije posađen na karipskom otoku Martiniqueu, postao je predak 19 milijuna stabala, koliko ih je bilo pedeset godina kasnije. Ipak, kavi je to bila samo usputna stanica na putu do svog konačnog cilja - zemalja Južne i Srednje Amerike.

Što je to kava...
Kava se dobiva od biljaka roda Coffea, iz obitelji Rubicaceae. Postoji mnogo vrsta u ovom rodu biljaka, ali se uglavnom koriste zrna Coffea arabica (typica i bourbon) i Coffea canephora (robusta), a arabica je poznata kao brazilska kava, dok se canephora uglavnom uzgaja u Africi. Obje vrste rastu u tropskim zonama s toplom, vlažnom klimom, no na različitim nadmorskim visinama. Tako na primjer Arabica raste na 2.000 metara dok Robusta uspijeva na nižim visinama.

Kava je grm ili stablo, a plodovi su crvene bobice slične trešnji. Najbolje mješavine se dobivaju kombiniranjem zrna nekoliko vrsta, a najbolji i najskuplji način je da se beru jedna po jedna. Jeftiniji načini su trešnja i strojna berba, nakon kojih se mora izvršiti separacija nezrelih i prezrelih bobica.

Proces termičke obrade kave vrši se u nekoliko faza: prva je faza sušenja za vrijeme koje se eliminira vlaga kada zrna gube rezidualnu vlagu od oko 12% mase zrna. Druga faza je faza prženja gdje je najvažniji parametar količina toplote koja se predaje zrnima. Intenzitet boje pržene kave je u korelaciji s finalnom temperaturom prženja tako da viša temperatura znači tamniju kavu. Treća faza je hlađenje kada se kroz masu zrna se propušta hladan zrak. Za vrijeme prženja dešavaju se nevjerojatno složeni procesi koji rezultiraju aromom i ukusom koji su nam svima poznati.

U kavi imamo…
Najpoznatiji i najvažniji sastojak kave je kofein, koji se apsorbira, odnosno prelazi direktno u krv gdje se zadržava otprilike do 4 sata. Kofein stimulira centralni živčani sustav, odnosno mozak te povećava budnost, pažnju, raspoloženje, a u prosječnoj ga šalici kave ima oko 100 do 150 miligrama.
Osim kofeina, kava sadrži i trigonelin koji se pod utjecajem topline, dakle pri kuhanju pretvara u vitamin niacin (iz grupe B vitamina). Uz to, kava sadrži oko 600 isparivih mirisa, bjelančevine, vodu, masnoće i mineralne soli.

Zabluda vezana za kavu je da povisuje krvni pritisak, što je samo djelomično točno jer će taj efekt povisivanja pritiska biti samo kratkotrajan. Posle toga će vrijednost krvnog pritiska opasti više nego što je prvobitno porasla, tako da se može reći i da kava snižava krvni pritisak. No, pretjerivanje s kavom, kao i pretjerivanje u bilo čemu, nije dobro. Najčešći problemi koji se javljaju su nesanica, uznemirenost, lupanje srca, bol u želucu.
Ako vam baš smeta kofein, a želite uživati u crnoj tekućini, isprobajte kavu bez kofeina iz koje je otklonjeno 97,5% kofeina.

btw... to sam nasla na str... www.corner.hr... tako da nebude problema...

pusa svima i nadam se da vam nije bilo pretjerano dosadno...


Post je objavljen 09.08.2006. u 13:47 sati.