Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

ZLOČIN i KAZNA

trovačice i trovači u dubrovačkoj republici


dok pišem intrigantne teme iz dubrovačke povijesti pogled mi bludi prema okruženju, a ono je bajkovito, makar s mog prozora


Image Hosted by ImageShack.us
snimak, d., 7.08.2006.





dubrovačka povijest je jedno vrlo fino tkanje povijesnih istina i višestoljetnih legendi ispredenih kako bi se, ona, istina ili samo dio istine istaknuo i dobio veću dimenziju i značenje u očima ondašnjeg puka. možda su one ispredene samo zbog nepoznavanja stvarnih činjenica pa je u nedostatku istih, legenda zauzela to mjesto. istina je ustuknula, zaboravila se, a legenda se ustoličila, štoviše zasjela je čvrsto ostavši ukorijenjena u trajnom obliku zapisane narodne predaje.

koliko god da sam ovdje (i drugdje) obrađivala dubrovačku povijest i nastojala napisano potkrijepiti dokazima iz mnogih znanstvenih ili samo napisanih opširnih elaboracija, ona, istina se uvijek može činiti drukčijom promatrana iz različitih rakursa. to joj, dakako, daje svaki put i drukčiju dimenziju. međutim legenda uvijek stoji iza svake od njih pa se stječe dojam da ona prati i pamti stvarno zbivanje, osobito ono o kojemu baš i ne znamo je li se, kako, kad i zbog kojeg razloga uistinu nešto i zbilo.
sjetimo se legende o rikardu lavljeg srca ili legende o vitezu orlandu, lokrumskom prokletstvu …, da ne nabrajam. gotovo da nema mjesta u povijesti pa i dokazanim stvarnim događanjima u koje nije upletena makar poneka tanka nit pučke predaje. koliko god da je tanka ona je toliko čvrsta da odolijeva zubu vremena.


Post je objavljen 07.08.2006. u 23:23 sati.