Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/streetfreestyle

Marketing

Ronaldinho


Što reći o njemu. Genijalac, čudo, mađioničar, virtuoz, uzor svakom nogometašu, idol svakom klincu. Poziva vas na svoj 90-minutni one-man show program. Zbog njega se gledaju utakmice. Svojom igrom kazuje nam da uživamo u svemu u životu, a u nogometu svakako. Nepresušno vrelo nogometnih čarolija.

Ronaldinho Gaucho(kauboj), punog imena Ronaldo de Assis Moreira, rođen je 21. ožujka 1980. u Porto Alegreu,glavnom gradu pokrajine Rio Grande du Sol, u jednoj od najvećih pomorskih luka u Brazilu. Odrastao je među poljima i vrtovima, gdje je ganjao loptu i živio u skromnom domu u ulici Jerolomo Minuzzo de Vila Nova s roditeljima Joao da Silva Moreirom i Dońa Miguelinom(koja s Ronaldinhom glumi u reklami za čips), bratom Robertom i sestrom Daisi. Jednom prilikom ga je otac vidio kako vješto dribla namještaj i rekao:„To je budući šampion!“No Ronaldinhov otac,zaštitar na stadionu Porto Alegre Guild Football Stadium, nije doživio ostvarivanje svog proročanstva, uotpio se u bazenu vile koju je njegov brat Roberto, nekoć sjajan nogometaš, dobio od kasnijeg Ronaldinhovog kluba Gremija. Ronaldinhu je tada bilo osam godina, a i danas gleda snimke oca prije svake utakmice reprezetacije. Tada se brat Roberto se počinje brinuti za malog Ronaldinha, uz majku koja je radila kao gradski činovnik, igrajući profesionalni nogomet.

Već u dobi od pet godina Ronaldinho počinje igrati nogomet, a već tada nitko nije htio igrati s njime a kamoli protiv njega. Mnoge je dane proveo s prijateljima na Periquitu, malom nogometnom igralištu blizu njegove kuće, sanjajući da jednom postanu poznati nogometaši. Kako je igrao kao dječak svatko se može uvjeriti gledajući Nikeovu reklamu „Ronaldinho Joy“ na kojoj je Ronaldinho usporedno prikazan kako igra mali nogomet sada i prije, kada je kao 10-godišnjak igrao sa istim smješkom i jednako efikasnim i maštovitim potezima(pjesma iz reklame se može naći kao Barbatuques-Joga Bonito 2006).

Kao sedmogodišnjak počinje trenirati za Porto Alegre Guild Football School, gdje igrajući u mladim uzrastima dokazuje svoju genijalnost i potpuno preskače juniorski staž i počinje profesionalnu karijeru. Godine 1997. osvaja svjetski naslov sa U-17 reprezentacijom dok je pojedinačno najblji strijelac i igrač turnira. Godinu kasnije debitira za Gremio Porto Alegre, a 1999. upisuje prvi nastup za Brazil na Copa Americi te zabija sjajan gol Venecueli na debiju.

2001. godine dolazi do ključnog trenutka u karijeri,ostati u Brazilu ili otići u Euorpu? Nakon Gremijevih odbijanja ponuda Leeds Uniteda i PSV-a, uz manje probleme odlazi u Paris Saint Germain, skraćeno PSG. Uz neizbježne odlaske u noćne klubove i svađu sa trenerom Fernandezom što dokazuje da je čovjek od krvi i mesa, usporedno oduševljava svojom briljantnom vještinom na terenu. Na SP-u u Japanu i Koreji postaje dio trija RRR zajedno s Ronaldom i Rivaldom, uz dodavanje četvrtog R-a, Roberta Carlosa i oni svi skupa dovode Brazil do svjetskog naslova. Nakon prvenstva počinju problemi, Ronaldinho osjeća da je prerastao neambicioznu sredinu u Parizu i igra svoju posljednju sezonu u Francuskoj te na ljeto biva predmetom želja triju klubova, Manchester Uniteda, Real Madrida i Barcelone. Nakon dugih pregovora odlučuje se za Barcelonu.

U Barceloni postaje najbolji igrač na svijetu, što dokazuju nagrade FIFA-in igrač 2004. i 2005. godine te Europski igrač 2005. godine. Također je preporodio i Barcelonu koja s njim postaje Més Que Un Club, što na katalonskom znači „više od kluba“. Barça osvaja dva uzastopna naslova prvaka Španjolske i prošlogodišnje izdanje Lige Prvaka. Nažalost ostajemo uskraćeni za brazilskom čarolijom na SP-u u Njemačkoj, ali nova sezona počinje a s njom i Ronaldinhov show...

Jednu stvar Ronaldinho voli više od nogometa, a to je njegova obitelj. Od smrti oca, brat Roberto postao je njegov drugi otac. Pomogao mu je da sazrije kao osoba i kao igrač. Njegova majka Dońa Miguelina i njegova sestra Daisi su njegove dvije najvažnije žene u životu. Kao što i sam Ronaldinho kaže, sve bi ostavio zbog njih. Druga Ronaldinhova strast je glazba, ta strast mu je u krvi i često kad se nađe sa svojim prijateljima zasviraju i zaplešu sambu. Unatoč uspjehu i slavi koja ga prati posljednjih godina, el Gaúcho nastavlja biti skroman čovjek koji obožava mamin odrezak s grahom te krati vrijeme igranjem videoigrica.

Ronaldinho je trenutno u vezi s jednom francuskom manekenkom i zajedno uživaju u
Brazilu do početka Barcelonine turneje. No „mora“ se paziti još jedne „žene“ u njegovom životu a to je lopta. I sam je jednom odgovarajući na pitanje ima li djevojku izjavio da je njegova jedina djevojka lopta i da ga ona čini živim.

P.S. Ovo sam napisao zato što uživam gledati Ronaldinha i jedan je od mojih uzora. Daleko od toga da ja nemam svoj život pa pišem o tuđem, ali o tome drugi put. Hvala. Usput Ronaldinho je počeo pjevati pa je objavio i pjesmu „Goleador“ u suradnji s grupom Samba Tri.


Post je objavljen 07.08.2006. u 19:26 sati.