[priQaz]
Angel Sanctuary,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[priQaz]
Angel Sanctuary

Pripremajući ovu recenziju, prerovao sam malo po svojoj kolekciji da nađem i ponovim Angel Sanctuary. Ono što me je iznenadilo pri tome je saznanje (kad sam se presabrao) da je to bila jedna od prvih mangi koje sam pročitao u cijelosti. Uglavnom zato jer sam nakon što sam odgledao anime (prvo zahvaljujući njemačkom VOXu a kasnije i verziju koju sam downloadao) koji me je dovoljno zaintrigirao da potražim još informacija o njemu na internetu.

I naravno, nije mi trebalo dugo da saznam da je priča u OVAma stigla tek do početka trećeg volume, što je naravno dovelo do toga da sam ubrzo našao site scanlation grupe Omanga, koji su tada prevodili scanove Angel Sanctuary mangi u saradnji sa TheHawks grupom. Mislim da su tada bili na volumeu 5. Treba li reći da sam nakon toga svaki dan gledao da nije slučajno izašao novi chapter?

Uglavnom, vrlo brzo sam postao ovisan o priči. A priče ne da ima... Ono što smo imali priliku vidjeti u animeu nije ni blizu svemu onom što manga pokriva.

Jer, onaj dio priče o Sara i Setsuna iz animea tek uvod u putovanje do dna Pakla i nazad do najviših sfera Raja.

Priča o ljubavi i mržnji, političkim spletkama, ratu izmedu anđela i demona, kako jednih protiv drugih tako i međusobnih sukoba unutar redova i jedne i druge strane... sve ono što dobra priča samo može poželjeti.

Kroz priču se uz to pojavljuje broj likova dostojan jedne solidne 400-500 epizodne meksičke sapunice. Dodajmo na to da mnogi likovi više puta umiru i ponovo se reinkarniraju, pa još uz to i činjenicu da se neki likovi pojavljuju u više inkarnacija (Sestuna kao Sestuna Mudou i kao anđeo Alexiel, Kira kao Kira Sakuya ali i kao astralni mač Nanatsusaya i... da ne spoilam dalje), to sve može kod čitaoca izazvati
popriličnu zbunjenost.

A tek kad dodamo na to crtež? Oooo... Girls who are boys, Who like boys to be girls, Who do boys like they're girls, Who do girls like they're boys... Khm...

Recimo samo da je meni trebalo dobrih 7-8 volumea da konačno i definitivno utvrdim da je Rosiel muško...

No kad se sjetim slučaja jednog lika na IRCu čije sam psovanje i zgroženost jednom imao priliku da pratim, kad je ovaj saznao da je Rosiel muško... Hmmm... Očito je razvio "dublju" vezu s tim likom nego ja. A Rosiel definitivno nije jedini takav lik, ne želim ni da počinjem o tom šta je ustvari Belial...

Ali, seksualno zbunjeni (i zbunjujući) likovi na stranu, priča je ono što je najbolje u ovoj mangi. Jedno se sigurno može reći - na detaljima se nije štedilo. Likovi koji se pojavlju u samo par poglavlja su često detaljniji i razrađeniji nego glavni/sporedni likovi u nekim drugim mangama.

Takođe, način na koji nam Kaori Yuki otkriva priču bi se mogao porediti sa mađioničarskom tačkom. Čitaš i pratiš trenutnu radnju, gledaš crteže i diviš se detaljima, pratiš desnu ruku i ona onda odjednom niotkud lijevom rukom izvuče neki detalj na koji si potpuno zaboravio - i u potpunosti promijeni sve što znamo o nekom liku ili radnji mange uopšte.
A u 20 volumea, koliko je Angel Sanctuary dug, takvih momenata ima više nego dovoljno.

Dodajmo na to da je svijet Angel Sanctuaryia istovremeno podjednako gotički mračan i melankoličan koliko i (zastrašujuće) elegantan.

Ovo zadnje se može pripisati fascinaciji autorice sa Alisom u Zemlji Čuda, ne samo likovima (neke od njih možemo naći preslikane u Angel Sanctuary likove) već i atmosferom i unutrašnjom arhitekturom svijeta koji počiva na pravilima drugačijim od onih na koja smo navikli.

Jedina mana koju bih mogao naći Angel Sanctuaryju je to što ga stil rada Yuki Kaori već unaprijed svrstava u mange namijenjene isključivo ženskoj publici.
Dodavši na to još odnose između mnogih likova, koji se dobrim dijelom mogu svrstati u tenshi-ai (uzmite shounen-ai i pomnožite ga s činjenicom da su anđeli u osnovi nedefinisanog spola) dobijate kombinaciju od koje se muška populacija većinom zgrožava.

No, iako je malo reći da ja lično nisam ljubitelj shounen-ai tematike ni feminiziranih muških likova u mangama, moram priznati da mi se Angel Sanctuary izrazito dopao. Možda zato jer sam sve te shounen-ai detalje počeo primjećivati tek kad sam se već navukao na priču, ali uglavnom to mi ni malo nije smetalo da uživam u priči kakva onakvoj kakva jeste.

Tako, ako ste ljubitelj priča s elementima fantastike, horora, ljubavne priče, trilera i drame, a uz to volite priče koje krše tabue - onda svakako morate pročitati Angel Sanctuary. Nećete požaliti. Osim naravno ako se ne ispostavi da lik nad kojim slinite nije ono što ste isprva očekivali.

Yuki Kaori, je rođena 18. 12. 1960 i neke. Pažljivo krije godine, kao i svoje pravo ime (Yuki Kaori je pseudonim – bar ona Yuki polovina).

Umjetnički debi ostvaruje 1987. mangom "Natsufuku no Ally" u Hana to Yume magazinu.

Dosad izdala preko 40 volumea mangi, što kratkih priča – što serijala od kojih su poznatije: Angel Sanctuary, Boys Next Door, Count Cain, Ludwig Kakumei, Neji.
Voli J-Rock i Visual grupe – čiju muziku konstatno sluša kada crta za što se velikim dijelom brinu i fanovi koji joj šalju kasete i CDove skupa s fan-mailom.
Takođe voli morsku hranu i mačke.


(Denza, http://yoshi.iugrina.com)


Post je objavljen 07.08.2006. u 17:59 sati.