Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tijanabm

Marketing

7.kolovoz- važan dan u povijesti Novih fosila

mahwavemah
Budući da sam veeeliki fan Novih fosila, da ne mogu ni jedan dan proživjet bez njihove vrhunske glazbe i da je veći dio mog bloga posvećen upravo njima, za sve vas koji ste malo manje upućeni u život i djelo tih velikana hrvatske glazbe, slijedi:
7.8.1954. u Zagrebu je rođen rajko Dujmić - Lima, kako ga zove ostatak Fosila.
Rajko je u Zagrebu završio glazbenu akademiju kao violinist, a profesionalno se glazbom počeo baviti u grupi Mladena Škrgatića.On je multiklavijaturist, pjevač, producent, ali i skladatelj.Upravo je skladanje instrumentalne glazbe njegova najveća ljubav, jer, kako kaže Rajko, dok stvara instrumentalnu glazbu,nije limitiran riječima (svima je dobro poznato njegovo remek djelo "Pjevaju šume" koje je Rajko posvetio svojoj majci).
Rajko je ukupno potpisao 1821 djelo i prodao 42000 000 nosača zvuka.
Nekoliko puta je sudjelovao i na Eurovoiziji, i potsjećam, on je zaslužan što je to prestižno natjecanje održano u Zagrebu, tj., njegova je pjesma jedina hrvatska predstavinica koja je pobijedila: 1987. je u Belgiji s Novim Foslima pjevao: " Ja sam za ples" i osvojio fenomenalno 4. mjesto, 1988. je za Srebrna krila napravio pjesmu "Mangup" i osvojio 6. mjesto, da bi 1989. s grupom Riva i pjesmom Rock me baby osvojio 1. mjesto. Ti ga uspjesi svrstavaju među 13 najplasiranijih europskih skladatelja.
Surađivao je s najboljim europskim i svjetskim imenima pop, rock i klasične glazbe, pojavljivao se u projektima Parnog valjka, Prljavog Kazališta, producirao je Srebrna Krila, Aerodrom i mnoge druge, ali najveći uspjeh je ostvario s Novim Fosilima.
Skladao je i filmsku glazbu, a njegova pjesma "Moja domovina " ostat će u srcima mnogih ljudi.
Pa Rajko, sretan ti rođendan i hvala ti na svemu.

Post je objavljen 07.08.2006. u 14:22 sati.