Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cajkovski

Marketing

Gluhonja

Uvijek sam želio da me krilom dotakne tetrijeb gluhan. Htio bih doduše i da se tapiru prijateljski igram s ušima a da se ne naljuti, al to je glupo i nerealno. U zagrebačkom zoološkom vrtu buljim u nervoznog tigra i dosadnog lava i lavicu, dugo u majmune koji stalno jedu, češkaju se, belje i potajno prde, a uvijek najduže želim ostati kod tuljana. Al kad stavimo na stranu sve tigrove, lavovice, majmune, pa tuljane, osjećam kako se u mom srcu zagnjezdio samo TETRIJEB GLUHAN. Tetrijeb gluhan je istinski brand u životinjskom svijetu. Biće sa anđeoskim imenom, prirodni marginalac kojeg ćete rijetko pronaći na sličici u slatkom životinjskom carstvu. I nikad u Zagrebačkom il inozemnim zoološkim vrtovima.

ZATO ŠTO JE ČUNKA. The King. Elvis je za njega goli k. Živi u visokim planinskim šumama i dira ga samo kad netko krade šljunak iz duša kamenoloma, sječe šumu, il kad radnici na Papuku postave odašiljač VIP mreže. Rijetka, plašljiva i naša najveća koka, duga od kljuna do repa i preko 1 metra, s rasponom krila do metaripo, a težine i do 6,5 kg, kažu. Ljepotan koji jede borove iglice, sjemenje, šumske bobe, insekte, gusjenice i puževe kad nema druge. Gluhan međutim nije poseban po veličini, (il brzini, snazi i sl. ko ostale posebne životinje), već zato što je najiskreniji ljubavnik u svijetu beštija. A to je priznat ćete, hoh, kad skupite sva svoja životinjska iskustva.

Ono što je posebno u duši mog tetrijeba je da kad ljubi, Gluhan NE ČUJE I NE VIDI i onda ga, slično ko i jednodnevne leptire, nalazi smrt vidom mrskih mi lovaca i ptica grabljivica. U proljeće kad se pari, Tetrijeb Gluhan u rano jutro pjeva da privuče koke gluhanice i toliko mu je u toj pjesmi stalo do njih da ogluši i osljepi, pa ga lovci i grabljivice nalaze na čudnim mjestima za jednu pticu, i ubijaju.

I onda neki tamo čiča koji piše udžbenike upiše da je Gluhonja plašljiva koka. E pa nije on čiča moj, strašljivac. To samo tako izgleda. Ako Gluhonjinu zbarenu koku, (onu koja je skužila da je njegova) napadne neki stranac iz šume, Gluhonja poludi i postaje SUPERGLUHONJA, baca mu se na vratne žile srcem, kljunom i kandžama, svim svojim životom. Makar osjeća da je ta beštija u prirodnoj svakodnevnici deset puta jača od njega. Kad ne obrani svoju koku, ranjeni G. psihički oboli i umire u roku od 24 sata, ako ga beštija već nije ubila.

Gluhonja je savršeni marginalac. Ptica bez šansi u ovom životu. Kazna za ubojstvo čaplje dangube je 21.600 kn, za bjeloglavog supa koji jede leševe 40.000 kn, a za Tetrijeba Gluhana 9.600 kn.
Gluhonja koji preživi najrjeđa je koka na Zemlji.



Post je objavljen 06.08.2006. u 23:18 sati.