Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Vika Podgorska, glumica

OSNOVNI PODACI
ime: Hedvika
prezime: Čus
spol: žensko
datum rođenja:13.05.1898 u Bistrici u Rožu, Koruška
datum smrti: 12.07.1984 u Mariboru
zanimanje: glumica
suprug: Hinko Nučić
životopis:Vika Podgorska


Rođena Slovenka, po imenu Hedvika Čus, Vika Podgorska (Bistrica u Rožu, Koruška, 1898 - Maribor, 1973), koju su kritičari nerijetko uspoređivali s Eleonorom Duse i nazivali je najboljom glumicom slavenskog juga, prve glumačke godine (1919-1921) provodi u Mariboru, gdje polazi i glumačku školu svojega budućeg supruga Hinka Nučića. Zajedno s njim prelazi 1921. u Hrvatsko narodno kazalište u Zagreb te rijetkom upornošću i savjesnošću, talentom i osebujnom individualnom izražajnošću, iz sezone u sezonu oduševljava gledalište ostvarujući sve složenije i istančanije zadatke.

Među nizom uloga ostvarenih u nacionalnom repertoaru posebno se izdvajaju Jeljenka u Gundulićevoj Dubravci, Dora u Šenoinu Zlatarevu zlatu, Ogrizovićeva Hasanaginica, Vojnovićeva Anica u Maškaratama ispod kuplja, Krležina Marijana Margetićka u Vučjaku i Laura u Agoniji, te Begovićeva Agneza u Pustolovu pred vratima i Giga Barićeva u Bez trećega. Velike domete ostvaruje i u klasici tumačeći Euripid-Werfelovu Kasandru (Trojanke), Racineovu Fedru, Goetheovu Ifigeniju (Ifigenija na Tauridi) te Shakespeareove Arielu, Kleopatru, Violu, Porciju i lady Macbeth.

Suverene i sugestivne kreacije ostvaruje i u stranom repertoaru, iz prošlog stoljeća, a i suvremenom. Kritika posebno hvali njezine kreacije Ibsenove Solvejg (Peer Gynt) i Nore, Shawove Svete Ivane, Wedekindove Lulu, Pirandellove Pokćerke (Šest lica traže autora), Zoline Thčrčse Raquin i O'Neillove Lavinije (Elektra u crnini), kao i interpretacije ženskih likova Dostojevskog, Grušenjke (Braća Karamazovi), Nastje Filipovne (Idiot) i Zinaide (Ujakov san), te Gorkovljeve Nastje (Na dnu).

Nakon Drugoga svjetskog rata obnavlja neke svoje velike uloge iz prijašnjih godina te im dodaje nove, kao što su gospođa Mara u Dubrovačkoj trilogiji, Vasa Železnova Gorkoga i Čapekova Mati, te Klitemnestra u Eshilovu Agamemnonu i Majka u Montserratu Roblčsa. Umirovljena je već 1958. u naponu snage. No ipak se još jednom pojavljuje u novoj predstavi. Godine 1966. igra Anu Stavroginu u Camusovoj dramatizaciji Demona Dostojevskog. Na radiju je učestalo nastupala već u prvim godinama njegova postojanja u Zagrebu, a igrala je i u televizijskim dramama.
http://www.hnk.hr/hr/novosti.php?id=498

Post je objavljen 02.09.2006. u 00:00 sati.