Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Veljko Maričić, glumac

Veljko Maričić

OSNOVNI PODACI
ime: Veljko
prezime: Maričić
spol: muško
datum rođenja: 23.03.1907 u Sisku
datum smrti: 30.10.1973 u Rijeci
zanimanje: glumac
otac: Josip Maričić glumac (r. 28.03.1884 u Sarengradu + 01.07.1959 u Zagrebu)




Veljko Maričić
životopis:Poceo kao amaterski glumac (1927), od 1931. u vise navrata clan HNK u Zagrebu i Osijeku, nastuoa i u Sarajevu (1934-1936), a od 1953. u NK "Ivan Zajc" u Rijeci. Znacajnija ostvarenja: Jago, Otelo, Orsino, Romeo i Hamlet (W. Shakespeare), Horvat (M. Krleza, U logoru), Maro i Popiva (M. Drzic, Dundo Maroje), Agamemnon (Eshil), Orsat (I. Vojnovic, Dubrovacka trilogija), Prometej (M. Matkovic) i dr. Bio prvi Hamlet na Dubrovackim ljetnim igrama (1952). Glumio i na filmu.





VELJKO MARIČIĆ


Glumac burnog temperamenta i snažne ekspresivnosti, zvučnog i sadržajnog glasa te markantne pojave Veljko Maričić (Sisak, 1907 - Rijeka, 1973), sin putujućeg glumca i člana osječkog i zagrebačkog kazališta Josipa Maričića, počeo je nastupati u dubrovačkom amaterskom kazalištu 1927.

Zatim, kao profesionalac, igra u Zagrebu, Osijeku, Sarajevu i Osijeku, a pred Drugi svjetski rat vraća se u Hrvatsko narodno kazalište iz kojeg 1953. prelazi u riječko kazalište. Prve veće rezultate postiže u Osijeku igrajući Shakespeareova Romea, Hofmannsthalova Čovjeka i Krležina kadeta Horvata na praizvedbi drame U logoru.

Među najznačajnije uloge u Zagrebu valja ubrojiti svakako Eshilova Agamemnona, Shakespeareova Jaga u Otelu, Richarda Dudgeona u Shawovu Đavolovu učeniku, Tolstojeva Vronskog u Ani Karenjinoj te Vojnovićeva Orsata u Dubrovačkoj trilogiji, a u Rijeci Krležina Leona (Gospoda Glembajevi), te Shakespeareove likove - Hamleta, Macbetha, Richarda III., kralja Leara i padra Lorenza (Romeo i Julija), kao i Schillerova Posa (Don Carlos), Rostandova Cyrana de Bergeraca i Tolstojeva Feđu Protasova (Živi leš).
Nepodijeljena hrvatska i strana kritičarska priznanja stekao je interpretacijom Hamleta u režiji Marka Foteza na Dubrovačkim ljetnim igrama.





Post je objavljen 20.08.2006. u 00:00 sati.