Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jednakost

Marketing

100 stepeni Celzijusovih

Prethodnih dana Sunce je pržilo kao ludo. Kao da smo u pustinji. Temperature između 30 i 40 stepeni C. stvarno nehumani uslovi. A onda na TV-u čujem neku voditeljku glupaču kako nam prosipa mudrosti. Počinje priču o tome kako radnici rade na gradilištu na visokim temperaturama, čak i do 50 stepeni, kako je zbog toga povećan broj povreda, da bi na kraju završila sa : ,,Plata mora da se zaradi!''. O ljudi moji, o nebesa! Kakav kretenizam! Kako to da drugi ne moraju? Kako to da rade u rashlađenim, klimatizovanim kancelarijama? To tako ne može.

Ako je društvo normiralo određene veštine i sposobnosti, za njih propisalo privilegije takvo društvo je (skoro) fašističko. Fašisti su istrebljivali ljude sa osobinama koje su smatrali nedostojnim ,,više rase'' (Zar je Hitler bio viša rasa? He-he smešno), a ovi su praktičniji pa ih koriste kao robove.

Nepravda koja pogađa takve ljude koji su prinuđeni raditi u ekstremnim uslovima potiče iz nehumanog karaktera naše ,,civilizacije''. Njih i sve one koji su prinuđeni raditi slabo plaćene, dosadne, fizički i psihički iscrpljujuće poslove jer po društvenim merilima nisu imali dovoljno ne znam ni ja čega.

Ne može neko da pati na poslu, a neko da uživa. Taj jadnik ne bi imao kancelariju u kojoj će sedeti da je ovaj jadnik koji se prži na suncu nije sagradio. Svaki rad treba podjednako da bude vrednovan jer jedan čovek sam ništa ne može uraditi.

Za ovako kratko vreme nakaradnog shvatanja rada, zajednice, civilizacije uradili smo puno toga. Zagadili planetu, zagrejali je, uništili ozonski omotač. Vrti se ovih dana reklama za neki časopis gde se u jednom tekstu pitaju da li će nam uskoro biti dovoljan zaštitni faktor 150. Mislim da neće.

Retki su oni koji te kreme koriste, a pitanje je koliko su one i efikasne. Ukoliko jesu ipak je njihovo dejstvo ograničeno na nekih 15-30 minuta. Znači posle pola sata kao da je niste ni nanosili na kožu. A skupe su što je jedan od razloga za slabo korišćenje. Samo oni sa debelom novčarkom mogu je kupiti u dovoljnim količinama. Dok se jedni bogate i zagađuju planetu drugi se bogate od zagađenja. Na zajedničkom su zadatku, zapravo više u simbiozi.

Tako nam svi prodaju fore o zdravom životu. Baš mi je to zdrav život kad se nagutate dima, isprže vas UV zraci, pojedete hranu punu pesticida i aditiva.


Post je objavljen 06.08.2006. u 16:32 sati.