Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bolji

Marketing

Vodič za osnivanje d.o.o.

<Poduzetnik početnik treba zatražiti pomoć HITRO servisa i stručnih osoba
Pratio sam osnivanje jednog društva s ograničenom odgovornošću i troškove koji su nastali prilikom osnivanja. Zbog specifičnosti osnivanja i neiskustva u praksi, odabrao sam poduzetnika početnika i djelatnost obiteljskog doma. Ukupni troškovi osnivanja i registracije d.o.o. kreću se oko 25.200,00 kuna.

Svatko od vas ima ponekad ima ideju o pokretanju vlastitog posla. Ali ideja se ne može realizirati bez konkretnog oblika poslovanja, poput trgovačkog društva, obrta, zadruge, obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ili slobodnog zanimanja. Jednom kada sve stavite na papir i procijenite kakav oblik bi bio pogodan za realizaciju vaše ideje tada se morate odlučiti što želite registrirati.
Želio sam pokazati na praktičnom primjeru kako se može osnovati trgovačko društvo, d.o.o., za rad obiteljskog doma. U praksi se često puta nailazi na poteškoće kada se želi pokrenuti rad obiteljskog doma kao trgovačkog društva, d.o.o.
Zato sam odabrao jednog poduzetnika početnika i krenuo kroz sve faze osnivanja d.o.o. za rad obiteljskog doma, naravno bilježeći i sve troškove koji nastaju tom prilikom.
Sada kada smo prošli sve te faze možemo vam reći: «Ništa nije teško ako znate cilj, ako ste uporni i ako koristite stručne osobe u tom poslu».
Faze osnivanja d.o.o. možemo podijeliti u nekoliko koraka:

* Prikupljanje osnovnih informacija
Morate znati da ima više načina prikupljanja informacija o načinu osnivanja d.o.o. ali da je najjednostavniji otići u HITRO.HR – servis koji se nalazi unutar Financijske agencije (FINA). Na jednom mjestu ćete dobiti sve informacije i obaviti većinu potrebnih radnji za osnivanje društva.
Naša poduzetnica je otišla u osječki HITRO.HR (tel. 031/222 285, info telefon 0800 0080) gdje je dobila sve potrebne informacije. Prvi korak je bio odabrati ime društva. Stigli smo na šalter HITRO.HR sa više alternativnih imena gdje nam je ljubazna djelatnica provjerila može li se željeno ime dati trgovačkom društvu. Naša poduzetnica je dobila pregled pristojbi i troškova za osnivanje trgovačkog društva te obrazac punomoći koji je morala ovjeriti kod javnog bilježnika.
Više imena nije moglo proći, tek u trećem pokušaju ime je dobilo zeleno svjetlo. Budući je to bilo ime osobe kasnije je morala dati obrazloženje zbog čega želi to ime (u našem primjeru to je bilo ime bake poduzetnice).

** Revizor i javni bilježnik
Prilikom osnivanja d.o.o. osnivač društva mora unijeti u društvo minimalni temeljni kapital u iznosu od 20.000,00 kn. Poduzetnica se odlučila za ovaj iznos i to: u novcu iznos od 10.000,00 kuna i u stvarima iznos od 10.000,00 kuna.
Zbog odluke da 50 % temeljnog kapitala bude u stvarima poduzetnica je morala zatražiti, putem pisanog zahtjeva, od Trgovačkog suda u Osijeku imenovanje revizorske tvrtke. Dan nakon podnošenja zahtjeva Trgovački sud je imenovao revizorsku tvrtku koja je nakon toga vrlo brzo i profesionalno obavila uslugu revizije osnivanja društva (Izvješće revizora).
Sa dva primjerka Izvješća revizora, preslikama osobnih iskaznica osnivača i člana Uprave te punomoći za HITRO.HR poduzetnica odlazi u javnobilježnički ured gdje predaje svu potrebnu dokumentaciju. U javnobilježničkom uredu poduzetnica je dala svoje potrebe za obavljanjem djelatnosti buduće tvrtke temeljem kojih se registrirala tvrtka.
Nakon nekoliko dana, na poziv, odlazi u javnobilježnički ured gdje ovjerava odnosno solemnizira Prijavu za upis u sudski registar (obrazac Po), osnivački akt – Izjavu o osnivanju društva, Izjavu članova ovlaštenih za zastupanje društva da prihvaćaju postavljanje, Odluku o imenovanju članova uprave, potpis direktora i člana uprave, te Ugovor o ulaganju stvari kao temeljnog kapitala.
Istovremeno poduzetnica je morala dati Izjavu o objašnjenju naziva tvrtke budući je ime dala po imenu njene bake.
Sa Prijavom za upis u sudski registar i ostalim prilozima osnivač i član uprave odlaze u HITRO.HR gdje dokumentaciju predaju na šalteru HITRO.HR u FINI. Vrlo brzo su djelatnice HITRO servisa dale potrebne upute i preostalo je samo nekoliko dana sačekati Rješenje trgovačkog suda. Na šalteru FINE osnivač je obavio i sve uplate.

*** Rješenje Trgovačkog suda
Poduzetnica je željela otvoriti obiteljski dom za najviše 20 korisnika u obliku stalnog smještaja što je malo produžilo osnivanje d.o.o.
Zakon o socijalnoj skrbi dozvoljava obavljanje ove djelatnosti u obliku d.o.o. Još jednom je morala otići kod javnog bilježnika gdje je potpisala očitovanje o imenovanju direktora od strane skupštine društva te izjavu o radu obiteljskog doma izvan mreže socijalne skrbi što joj omogućuje podnošenje zahtjeva za izdavanje rješenja kojim se utvrđuje ispunjavanje propisanih uvjeta sukladno zakonu, bez podnošenja zahtjeva za izdavanjem odobrenja.
Vrlo brzo uslijedio je poziv iz HITRO.HR servisa da se može podići Rješenje o upisu u sudski registar kao i Obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti Državnog zavoda za statistiku.
Cjelokupna procedura osnivanja d.o.o. trajala je 15 dana.

**** Pečat i otvaranje žiro računa
Cijeli posao nije još završen dok ne izradite pečat i otvorite žiro račun. Pečat možete izraditi kod za to registriranih poduzetnika, bio je izrađen za dva dana.
Sa rješenjem o upisu u sudski registar (priložiti presliku, izvornik dati na uvid), Obavijesti o razvrstavanju Državnog zavoda za statistiku, pečatom i osobnom iskaznicom osoba koje će biti potpisnici kunskog računa otišli smo u banku gdje je poduzetnica otvorila račun za redovno poslovanje. Račun je otvoren uz prethodno podnošenje zahtjeva za otvaranje poslovnog računa te sklapanja Ugovora o otvaranju i vođenju poslovnog računa.
Žiro račun možete otvoriti na šalteru HITRO.HR u onoj banci za koju FINA obavlja poslove otvaranja računa ili posreduje u obavljanju tih poslova ili u samoj banci po vašem izboru.
Uslijedila prijava društva u poreznoj upravi, nadležnoj prema sjedištu društva radi upisa u registar obveznika poreza na dobiti (na uvid se daje rješenje o upisu u sudski registar,
Obavijest o razvrstavanju te potpisni karton).
Ostaje da se u roku od 15 dana od dana početka poslovanja prijavite Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. I to možete obaviti na posebnim šalterima HITRO.

***** Troškovi osnivanja i registracije d.o.o.
Sve uplate možete obaviti na šalteru HITRO.HR
Pratili smo i sve troškove osnivanja d.o.o. čija je struktura i iznosi sljedeći:
- sudska pristojba za imenovanje revizora 250,00 kn
- revizija osnivanja društva 732,00 kn
- izrada i ovjera akata za trgovački sud, javni bilježnik 2.804,00 kn
- uplata osnivačkog uloga – novac 10.000,00 kn
- osnivački ulog – u stvarima 10.000,00 kn
- potvrda o uplati osnivačkog pologa 23,79 kn
- troškovi sudske pristojbe 400,00 kn
- troškovi objave oglasa u Narodnim novinama 810,00 kn
- pristojba Državnog zavoda za statistiku 55,00 kn
- izrada pečata 140,00 kn

UKUPNO: 25.214,79 kn



Post je objavljen 06.08.2006. u 12:55 sati.