Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekomedjimurje

Marketing

ETNO* Dr Ivan Novak

Ivan Novak Iz Ciklusa U Međimurskim vinogradima

Šutnja

U nas je tiho...
U nas se beskrajno šuti.
I vjetrovi šapću tu.
Nijemi su do i brijeg.
I grcaj se guta.
I suzom oko se muti.
I visoko dižemo bolova stijeg.

Crne tišine dišu nam poljem.
Besputni puti
U ponor vode tu ponos i svijest.
Krvave duše u grču se tresu,
Al s osveta ljutih
Još uvijek se trza nam zgrčena pest.

U nas je tiho...
U nas se beskrajno šuti:
Šutnjom se naša izražava bô
I krik i patnja...
O, hoće li skoro - što srce nam sluti
Radosti vrisak
Probudit nam mrtva brda i dô...?

Almanah Književnog Juga 1920

VELIKANU U SPOMEN
Značaj dr. Ivana Novaka, organizatora oslobođenja Međimurja i nacionalnog preporoditelja ovoga kraja, općenito je slabo znan, čak i u Međimurju.
Poslije drugoga svjetskog rata, 1964. godine, pojavljuje se u listu Međimurje opsežan napis dr. Zvonimira Bartolića, koji tekst će autor 14 godina kasnije objaviti i u svojoj knjizi Za vuglom provincija (TIZ Zrinski, Čakovec 1978.).
Godine 1969., u povodu 35. obljetnice Novakave smrti, čakovečki Ogranak Matice hrvatske postavlja na njegovoj rodnoj kući u Macincu brončanu spomenploču s bareljefom, rad akademskog kipara Josipa Grgevčića.
Prigodom obilježavanja 50. obljetnice nastave na hrvatskom jeziku u čakovečkoj Učiteljskoj školi, 1970. godine, podignuto je pred njenom bivšom zgradom spomenpoprsje dr. Ivana Novaka, također rad kipara Grgevčića.
1979. godine prof. Petra Ferković iz Varaždina, nećakinja dr. Milane Novak Gavrančić, poklanja Knjižnici i čitaonici Čakovec ostavštinu dr. Novaka i njegove supruge - osobne dokumente, rukopise, fotografije, knjige i drugu tiskanu građu. Osim obveze čuvanja, jedan od uvjeta navedenih u primopredajnom zapisniku, kojega potpisuju donatorica, tadašnji ravnatelj Knjižnice Vladimir Kapun i Zvonko Jambrović, Novakov nećak, također je i polaganje cvijeća na Novakov grob - svake godine na dan oslobođenja Međimurja, tj. 24. prosinca.
O dr. Novaku piše Vladimir Kapun 1982. godine, u svojoj knjizi Međimurje 1918. (TIZ Zrinski, Čakovec) prikazujući Novakovu ulogu u oslobođenju Međimurja.
Napokon, 1997. godine podaci o dr. Novaku ulaze i u školski udžbenik edicije Moj zavičaj, u autorstvu trojice čakovečkih profesora - Željka Cigule, Vladimira Pavlovića i Vladimira Pletenca, a u nakladi Školske knjige Zagreb.
U novoj hrvatskoj državi, 1993. godine, ličnost i djelo dr. Ivana Novaka spominju se ponovo - uz županijsku proslovu 75 obljetnice oslobođenja Međimurja, kojom prigodom izlazi i brošura sa tekstom dr. Zvonimira Bartolića.
Sustavnim istraživanjima o povijesnoj Novakovoj ulozi, već dulje vremena bavi se i prof. Vladimir Kalšan, kustos Muzeja Međimurja, objavivši svoje povijesne studije do sada u dva, uz muzejske izložbe, kataloga.
Raskošno zdanje Novakove grobnice (projekt zagrebačkog arhitekta Stjepana Planića iz 1934. godine), raspona 9 metara, kao i preostali, nakon rušenja, dio nadgrobnog spomenika - postolja razbijenoga lava, obnovljeni su na poticaj Ogranka Matice hrvatske i Knjižnice i čitaonice Čakovec 1997. godine. Uz financiranje od Grada Čakovca, radove je izveo klesar Zlatan Breka.
Fragmenti Kršinićevog lava, vraćeni su ove, 1998., godine na grob dr. Ivana Novaka. U povodu proslove 80. obljetnice oslobođenja Međimurja, i njegovog priključenja Hrvatskoj - taj čin ujedno je i zavjet za buduću obnovu nadgrobnog spomenika velikom sinu Međimurja.
Preostaje još jedan, mnogo zahtjevniji, ali neophodan za budućnost Međimurja dug - monografija o dr. Ivanu Novaku.
Grobnica dr. Ivana Novaka i njegove supruge-snimak iz 1935. godine. Nacrt zdanja izradio je 1934. zagrebački arhitekt Stjepan Planić, a nadgrobni spomenik, postolje s lavom, akademski kipar Fran Kršinić.
Skulpturu lava razbili su 1941. suradnici mađarskih okupatora, a reljef portret Novaka i supruge, postavljen na bočnoj strani postolja 1938., također Kršinićev rad, odnešen je u Mađarsku.

OSTAVŠTINA DR. IVANA NOVAKA U ZAVIČAJNOJ ZBIRCI "INSULANA"
Zavičajna zbirka Knjižnice i čitaonice Čakovec, prema rimskom nazivu za Međimurje (Insula Muro-Dravana) nazvana Insulana, fond je različitih vrsta građe, koja je tematski i po autorstvu vezana uz ovaj kraj. To je rukopisna, tiskana i na drugi način umnožena građa, kao i predmeti od značaja za Međimurje.
Ostavštine kao zaseban dio ovog fonda posebno su zaštićene, jer se radi o najčešće unikatnim i raritetnim jedinicama, te se fond čuva i daje na korištenje prema propisanim uvjetima za ovakovu građu.
U zbirci ostavština najbogatija po broju jedinica (2.207 dokumenata) upravo ja ostavština dr. Ivana Novaka.
Budući da nije imao vlastitih potomaka, poslije smrti Novakove supruge, sva pokretna imovina, kao i pismena ostavština dr. Novaka pripala je prof. Petri Ferković iz Varaždina.
Prije darovanja ove ostavštine Knjižnici, profesorica Ferković svu je građu sistematizirala prema vrsti Novakovog djelovanja, te na isti način sačinila i popis jedinica građe, svrstavši je u 34 odjeljka.
Svaki od dokumenata prof. Ferković popratila je, dragocjenom za razumijevanje njegova značaja, pismenom napomenom. Za potpuno pak sagledavanje Novakovog života i rada, osobito su vrijedni njeni napisi - jedan u Spomenici varaždinske gimnazije (1636-1936), a drugi u Zagorskom kolendaru 1968.

Prema grafičkom oblikovanju, sadržaju i drugim specifičnostima, ovu gradu čine:
- rukopisi (pisma, bilješke, i drugi Novakovi autografi)
- strojopisni tekstovi (službena korespondencija, dokumenti)
- plakati i letci (programi, objave, proglasi)
- knjige, novine i časopisi (objavljeni Novakovi radovi)
- fotografije (obiteljske i zvanične)
- herbarij (iz srednjoškolskih Novakovih dana)
- predmeti (uramljene fotografije, odlikovanje, odvjetnički natpis)

Premda po broju jedinica bogata, sama ostavština nije dovoljna za znanstveno sagledavanje života i rada dr. Novaka u potpunosti, već je ona o svemu tome djelomična informacija. Dopuna mogu biti do sada napisani radovi o dr. Novaku (P. Ferković, Z. Bartolić, V. Kapun, V. Kalšan), kao i
izvori na koje ovi tekstovi upućuju. Vrijednu zbirku dokumenata o Međimurju i dr. Novaku posjeduje i Povijesni odjel Muzeja Međimurja, a takoder i Povijesni arhiv u Varaždinu.
Izložba, postavljena u Knjižnici prigodom proslave 80. obljetnice oslobođenja Međimurja i njegovog priključenja Hrvatskoj, pod naslovom "Dr. Ivan Novak (Macinec 22. V. 1884. - Čakovec 20. II. 1934.) nacionalni preporoditelj i osloboditelj Međimurja", sadržavajući najvećim dijelom izvorne dokumente iz Novakove ostavštine - prikaz je raznolikosti i mnogostrukosti Novakovih interesa, rada i ostvarenja.

Izvor: * Knjižnica "Nikola Zrinski" Čakovec


Post je objavljen 06.08.2006. u 10:41 sati.