Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Tomislav Stojković, glumac


Tomislav Stojković
OSNOVNI PODACI
ime: Tomislav
prezime: Stojkovic
spol: muško
datum rođenja: u Zagrebu
zanimanje: glumac
trenutno prebivalište: Zagreb



TOMISLAV STOJKOVIĆ


Rođen je u Zagrebu, gdje se i školovao. Godine 1975. je diplomirao glumu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Iste godine je angažiran za stalnog člana Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Igrajući na pozornici matične kuće kao dramski prvak, ostvario je više od osamdeset uloga.
Od samih glumačkih početaka istaknuo se u dramama M. Krleže, E. Labichea, L. Pirandella i F. Arrabala. Tomislav Stojković je igrao istaknute uloge u djelima W. Shakespearea, R. Marinkovića, B. Brechta, J.P. Sratrea, N.V. Gogolja, Moličrea, M. Držića, I. Vojnovića, E. Rostanda, Tirsa de Moline, I. Brešana, T. Williamsa, J. Cocteaua, A. Schnitzlera, M. Frischa, Eurpida, U. Bettija itd.

Surađivao je sa domaćim i stranim redateljima kao što su Kosta Spaić, Joško Juvančić, Vlado Habunek, Ivica Kunčević, Božidar Violić, Petar Šarčević, Mladen Škiljan, Jan Kačer, Steven Kent, Georgij Paro i drugi.


Dobitnik je nekoliko nagrada i mnogih priznanja. Tomislav Stojković redovito surađuje s radijom i televizijom.


Sa Zlatkom Bourekom surađuje već dugi niz godina. S predstavom «Hamlet» Shakespearea- Stopparda- Boureka, u tehnici bunraku kazališta, postigli su svjetski uspjeh, odigravši više od 600 izvedbi, širom svijeta.
http://www.hnk.hr/hr/novosti.php?id=386


Post je objavljen 18.08.2006. u 00:00 sati.