Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

ANICA BOŠKOVIĆ, pjesnikinja

ANICA BOŠKOVIĆ

(dubrovnik, 1714-1804)

šturi zapisi o anici bošković bili bi nedostatni za opis njezinog života i rada bez monografske publikacije slavice stojan, koju je 1999. izdala hazu, točnije, zavod za povijesne znanosti akademije u dubrovniku.

na internetskim stranicama nema ništa o poznatoj dubrovkinji, najstarijoj hrvatskoj književnici, najmlađoj sestri rugijera boškovića.

u publikaciji "znameniti i zaslužni hrvati 925-1025", zabilježena je na str. 35. u toj pribilješci stoji da je "anica bošković, duvna, pjesnikinja, rođena u dubrovniku 1714. u obitelji koja je starinom iz hercegovine" i da je tamo umrla 1804. (tj. u dubrovniku).


moram odmah intervenirati na ovaj dio napisa iz razloga sto sastavljačica crtice (o a.b., antonija kassowitz-cvijić), generalizira, kazujući: "porodica starinom iz hercegovine", što je netočno.
naime, aničin otac je starinom hercegovačkog porijekla i rođen je u hercegovini u selu 'orahov dol', nadomak 'dubrovačkom primorju', dakle hercegovac.

u dubrovnik je došao još u dječačkoj dobi za naučnika (šegrta) trgovcu radi gleđeviću. dugo godina teško radeći živio je u novom pazaru, stekao imanje, kupio kuću u dubrovniku, pa načet bolešću i već na pragu starosti oženio se za mladu, obrazovanu pavlu bettera , kćerku dubrovačkog pjesnika bara bettere, negdašnjeg tajnika republike.

još da dometnem kako je baro bettera bio bogati trgovac, koji je za vrijeme "velike trešnje" (potresa, 1667.) zadužio republiku.



Post je objavljen 05.08.2006. u 22:19 sati.